//

Як українські ЗМІ поширили російський фейк-жарт про патріотичні імпланти грудей «росгрудь» – Без Брехні

Як українські ЗМІ поширили російський фейк-жарт про патріотичні імпланти грудей «росгрудь»

Новину про те, що в росії пластичний хірург пропонує не прості силіконові імпланти грудей, а – «патріотичні» з не менш звучною назвою «Росгрудь»: з триколором чи під камуфляж, поширили низка топових український інформаційних порталів. Звичайно, коли є реальний привід потішитися з тупості москалів – не питання. Але коли запускається відвертий жарт, а наші колеги-журналісти сприймають це за чисту монету – стид та сором! Тож про фейк-жарт про «росгрудь» і українські медіа, які поширили нісенітницю.

 

Мережами поширилося відео, схоже на справжній рекламний ролик послуг пластичної хірургії, де медичний фахівець заявляє: «Справжні патріотки зможуть вибрати ту модель, яка їм ближча до серця у прямому та переносному значеннях. Стильне рішення для тих, хто любить батьківщину та хоче мати щось більше, ніж просто наліпка на авто чи татуювання на плечі».

Далі автор відео пояснює, що розробка є унікальною, а покриття пройшло всі необхідні випробування.

Якщо спершу й можна «повестися» на серйозну частину, де говорить медик, то продовження вже точно показує – перед нами не що інше, як стьоб, жарт. У кадрі з’являється жінка, яка, періодично торкаючись грудей (демонструє, скажімо так, «товар» чи «отриману послугу», говорить текст, де обігрує спершу найвищу ознаку патріотизму, мовляв, прапор буде якнайближче до серця, а тоді вкотре нагадує назву – «Росгрудь» (очевидно, створену за аналогією до «Роснефть», «Росавіа», «Роскомндзор» – тобто, це назви «серйозних» реально існуючих установ та організацій).

«Я не можу завжди носити з собою прапор, але «Росгрудь» дасть мені можливість почуватися патріоткою навіть якщо на мені немає одягу. Це фантастичне відчуття, коли прапор твоєї країни у тебе буквально під серцем» (хоча під серцем – це точно не про грудні імпланти, якщо ви більш-менш обізнані з анатомією людини).

«Якщо ми зберемо достатню кількість відгуків, нашу технологію можна буде реалізувати повномасштабно в росії, а пізніше і в усьому світі», – написано у телеграм-каналі хірурга. Так, він говорить про той самий світ, в якому максимально відмовляються від усього, що має стосунок до росії. І про це хірург теж в курсі, бо далі б’є по болючому:

«Це той самий «світ» зараз намагається «закенселити» нас, але російську культуру скасувати не можна. Бо ми, русскі – митці та винахідники, нашим шляхом підуть всі поціновувачі краси у світі». Що ж, блажен хто вірить.

Поширили цей ролик не лише в телеграмі, де його і розмістив сам хірург. Відео також «проковтнули» і у фейсбуці. Зокрема, знайти уривок можна навіть на сторінці одного російського політика з коментарем «зупиніть землю, я вийду». А в коментарях люди, якщо коротко, випитують, що з головою і в самого лікаря, і в його потенційних клієнток.

Але при цьому допис лише з його сторінки має майже сотню поширень.

В інстаграмі цей ролик вже має понад 100 тисяч переглядів. Це при тому, що пластична хірургія – це точно не те, що цікавить людей аж так масово. Та й решта дописів хурірга мають 1 500-2 000 лайків, що говорить про штучно накручене охоплення.

Однак на сторінці клініки, де працює «винахідник»,  немає жодної згадки про «патріотичні імпланти». І це ключова деталь, яка говорить, що ролик не має нічого близького до реальності.

Проте, така важлива деталь, а також стиль ролику чомусь не зупинили такі українські медіа, як «Фокус», «Обозреватель», ТСН, «Сегодня»  – ці та інші ресурси поширили фейк, як дійсну фактологічну новину. Так, вона публікується із сарказмом, висміюються тупість північних горе-сусідів. Проте, не говориться, що це жарт. До побачення журналістські стандарти! Привіт, додаткове поширення фейку і хайп на смаженій пікантній темі.

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version