//

Як Володимир Гройсман помилявся і маніпулював, відповідаючи на питання «куди ж йдуть гроші від військового збору» – Без Брехні

Як Володимир Гройсман помилявся і маніпулював, відповідаючи на питання «куди ж йдуть гроші від військового збору»

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман був запрошений як лідер партії «Українська стратегія» на політичне ток-шоу «Право на владу» (04.07.2019). Під час ефіру глядачі надіслали запитання, яке було адресоване спікеру: «5 років платимо податок «на війну». Скільки ще ми будемо сплачувати?».

 

ТЕЗА 1: «Це є спецфонд, який повністю направляється на потреби війська, жодних інших витрат за ці кошти не проводиться. Вони окремо обліковуються і направляються на безпеку й охорону»

ВЕРДИКТ: ФАКТИЧНА ПОМИЛКА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

Саме таку відповідь надав Володимир Гройсман на коментар ведучої Наталії Мосейчук в ефірі ток-шоу, а саме: «Наскільки я розумію, ці гроші (військовий збір) не йдуть конкретно на армію. Ці гроші просто тонуть… В матеріалах, що гуляють в інтернеті – ці кошти просто падають в бюджет».

У своїй тезі прем’єр-міністр, допустив помилку, адже згідно з Бюджетним кодексом України, військовий збір входить до доходів загального фонду Державного бюджету України.

(Джерело:  офіційний сайт Верховної Ради)

Всі гроші які надходять з військового збору в будь-якому випадку спершу йдуть до загального бюджету. А потім через казначейство – перераховуються до спецфонду на рахунки Міністерства оборони України на будь-які потреби армії: від побудови житла до закупівлі зброї. Правдивою інформацією було те, що кошти справді обліковуються за Наказом Про затвердження «Положення про облік та використання коштів спеціального фонду державного бюджету в Міністерстві оборони України» від 03.08.16р. (Джерело: офіційний сайт Верховної Ради)

 

ТЕЗА 2: «Ми направили проект закону «Про повну відкритість оборонної промисловості» в парламент, але на превеликий жаль, він не прийнятий».

 ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження принципів прозорості та публічності у сфері формування та реалізації державної військово-промислової політики справді неодноразово підіймався на голосування, але прийнятим не був.

(Джерело: офіційний сайт Верховної Ради)

Проте слід зазначити, що в питанні авторства проекту Закону – Гройсман маніпулює. Історія законопроекту почалася з рішення РНБО від 6.03.2019 року  «Про реформування оборонно-промислового комплексу та підвищення рівня прозорості виконання державного оборонного замовлення». Воно було введено в дію Указом президента Порошенко від 15.03.2019 року. Авторами проекту закону виступила група народних депутатів: Пашинський, Вінник, Чорновіл, Кривенко, Тетерук, Береза, Левус. Кабмін і Гройсман в авторах не значаться.

 

ТЕЗА 3: «Ми зараз виділили ресурси для того щоб зробити міжнародний фінансовий аудит по Укроборонпрому».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

Згідно з розпорядженням КМУ Міністерству економічного розвитку і торгівлі (для Державного концерну “Укроборонпром”) справді виділили кошти в розмірі 32500 тис. гривень для здійснення заходів з проведення незалежного аудиту Державного концерну “Укроборонпром” та його підприємств.

(Джерело: офіційний сайт Верховної Ради)

 

Автор: Маргарита Баданіна

//
Exit mobile version