//

Як Володимир Омелян розповідав про успіхи свого міністерства, не згадавши, що Україна займає 130 місце у світі (з 137) за рівнем якості доріг – Без Брехні

Як Володимир Омелян розповідав про успіхи свого міністерства, не згадавши, що Україна займає 130 місце у світі (з 137) за рівнем якості доріг

2-го травня на ток-шоу Матвія Ганапольського «Ехо України» був запрошений міністр інфраструктури України – Володимир Омелян. Зустріч проходила у форматі діалогу. Під час бесіди була обговорена низка важливих тем для України. Але декілька тверджень високопосадовця змусять задуматися над почутим.

ТЕЗА 1: «Завдяки тим діям, які ми зробили за останні три роки ми маємо фактично збільшення кількості аеропортів утроє. Тобто зараз постійно функціонує 15 летовищ України»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Пан Омелян, говорячи про «ми зробили» акцентує увагу, що досягнення в розбудові аеропортів були зроблені при діючій владі, тобто після 2014 року, або за його перебування на посадах у Міністерстві інфраструктури України.

Щодо самого Омеляна, то розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.12.2014 № 1232-р він був призначений на посаду заступника Міністра інфраструктури України, а 14 квітня 2016 – на посаду Міністра інфраструктури України

Згідно з результатами аналізу безпеки польотів в Україні за 2014-й рік та відповідного Звіту Міністерства інфраструктури України про «Стан безпеки руху польотів, судоплавства та аварійності на транспорті України», кількість основних аеропортів в державі, де здійснюються регулярні міжнародні рейси, становила 8.

Орієнтуючись на нинішню цифру діючих льотовищ України, а саме – 15, за словами міністра інфраструктури – спостерігаємо збільшення кількості лише у ДВА рази, а не «утричі», як каже Омелян.

В той же час, Державна авіаційна служба України, станом на початок 2019 року надає дані про 20 діючих аеропортів, 17 з яких мають сертифікацію на виконання авіаційних перевезень.

Крім того слід зауважити, що Володимир Омелян вдається до узагальнень, а саме – «…завдяки тим діям, які ми зробили…». Які саме це дії – побудова нових аеропортів, ремонт вже існуючих, проведення сертифікації – міністр не акцентує увагу, що не дає можливості зрозуміти, який саме обсяг робіт був проведений відповідним міністерством за діючої влади. В цьому контексті, слід наголосити, що «узагальнення та спрощення» – є одним з прийомів маніпуляції.

Проте, не зважаючи на начебто «успішні дії» по розбудові аеропортів України, про які говорить пан Омелян, слід зазначити, що згідно з рейтингом країн світу за Індексом глобальної конкурентоспроможності Україна займає 53-е місце у категорії «Охопленість аеропортами» та 94-е місце «Ефективність авіасервісу» з 140-ка можливих, знаходячись між такими країнами, як Бутан (південна Азія) і Кобе-Верде (Африка). За даними ООН ці країни відносяться до слаборозвинених.

ТЕЗА 2: «На 30-40 % дорожча бетонна технологія ніж асфальтна»

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ: Володимир Омелян вважає, що будівництво бетонних доріг дорожче за асфальтне на 30-40 %. Проте, аналітичний центр «Український інститут майбутнього» привів власні розрахунки  щодо цементобетонних доріг в Україні. Згідно з даними вартість 1 м2 дороги I-II категорії з цементобетонним покриттям становить близько 1,4–1,6 тис. грн. Тоді як асфальтне покриття обійдеться близько 1,8–2,2 тис. грн. Т термін експлуатації бетонної дороги вдвічі більший за асфальтне покриття – 20 років. Вартість 1 м2 асфальтної дороги на 30 % дорожчий за бетонне покриття.

Слід також наголосити, що вартість 1 км автобану в Україні складає 2-3 млн євро, в той час як у ЄС – 5-10 млн. Така різниця пояснюється дешевшою сировиною та робочою силою. Не зважаючи на всі дії останніх років по відновленню дорожньої мережі, Україна посідає 130 місце з 137 у світовому рейтингу якості доріг.

 

ТЕЗА 3: «Іде величезний відтік населення. Те, що ми бачимо по статистиці, що близько 30-40 % росіян не асоціюють себе з цією державою. Вони хочуть емігрувати»

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ: Володимир Омелян не вказує жодних посилань, що до озвучених ним результатів статистики. Про те, результати опубліковані 7-го квітня 2019 року соціологічною службою Gallup говорять лише про 20 % бажаючих покинути Росію.

 

Автор: Артем Отюський 

Ще по темі:

//
Exit mobile version