//

Як вже колишній президент Порошенко на з’їзді ЄС продовжив маніпулятивну риторику ще президента Порошенко щодо Зеленського – Без Брехні

Як вже колишній президент Порошенко на з’їзді ЄС продовжив маніпулятивну риторику ще президента Порошенко щодо Зеленського

31.05 відбувся з’їзд учасників партії “Європейська Солідарність”, котра до перейменування зазначалася як – блок Петра Порошенко “Солідарність”. Під час зустрічі головою цієї партії був обраний екс-президент України Петро Порошенко. Виступаючи з промовою перед однопартійцями новообраний лідер “ЄС” торкнувся декількох цікавих тем.

ТЕЗА 1: «З чого починає ця команда (мається на увазі команда Зеленського) ? Бігти до Путіна і просити російський газ»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Віце-президентом Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовічем. Однією з тем співрозмовників було проведення чергового раунду тристоронніх переговорів у форматі Україна – ЄС – Росія з підготовки до укладення газового контракту.

Слід нагадати, що діючий контракт, підписаний у січні 2009-го року, закінчиться 1-го січня 2020-го року. В ньому йдеться про постачання газу з Росії через територію Україну до країн Європейського Союзу.

Володимир Зеленський чітко затвердив обрану позицію з приводу цього питання: “Як Президент України розраховую на подальшу підтримку Єврокомісії у рамках переговорного процесу між Україною, ЄC та РФ з метою укладення контракту на транзит російського природного газу газогонами України після 2019 року. Ми також будемо вдячні за солідарну позицію ЄC у питанні протидії реалізації будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Важливість для України заключення нового договору полягає у фінансових надходженнях – за словами голови НАК “Нафтогаз України” Андрія Коболєва дохід від транзиту російського газу через територію України складає близького 3 млрд доларів (станом на 2017-й рік).

Варто відзначити, що подібна позиція напряму перетинається з благополуччям України і ніяким чином не загрожує незалежності держави.

Приведена ситуація аніяк не сходиться з словами Петра Порошенко, щодо «газових» прохань, адресованих Путіну, з боку діючого президента України.

Слід також наголосити, що Порошенко не вперше дорікає Зеленському «дешевим газом» – аналогічний меседж пролунав від колишнього президента ще 29 квітня, про що писав «БезБ». Як було вказано в матеріалі, дана риторика не належить новому президенту. Подібні гасла лунали від Віктора Медведчука та Юрія Бойко під час і після їх скандального візиту напередодні виборів 31 березня до Москви і переговорів з прем’єром РФ Медведєвим і керівництвом Газпрому.

ТЕЗА 2: «Закон про мову – «Атменить», квоти на українські пісні й українську музику на українському радіо – Атменить, бо все це заважає Кварталу продавати в Росію фільми

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Саме таким чином Петро Порошенко спародіював виражену думку співвласника “Кварталу 95” Бориса Шефіра, щодо закону про мову.

“Квоты и запреты — это плохо. Любые. Это противоречит Конституции Украины. Статью 10, где идет речь о государственном языке, всегда цитируют наполовину. Вторая часть статьи говорит о том, что региональные языки и русский (отдельно выделенный) государство поддерживает и развивает. Квоты — это не развитие, это подавление языка. Конечно, украинский язык нужно поддерживать и развивать. Но не методом квотирования, а, например, какими-то преференциями, например, в налогообложении”, – говорить він.

Петро Порошенко маніпулює і підміняє поняття, називаючи Шефіра «політичним партнером» президента. Адже, ніякої державної посади він не займає. У першу чергу, Борис Шефір – громадянин України. І сказане – є його особистою думкою. Про це зазначив секретар РНБО Олександр Данілюк під час виступу на брифінгу.

Той факт, що Порошенко пов’язує досить спірну позицію Шефіра з політичним оточенням і діяльністю Володимира Зеленського говорить про намір «забруднити» репутацію останнього. А також можна вважати маніпуляційним прийомом, пов’язаним з негативною асоціацією.

ТЕЗА 3: «Референдум про капітуляцію перед Росією»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Такий ярлик голова “ЄС” повісив на заяву глави Адміністрації Президента Андрія Богдана, щодо винесення питання мирних домовленостей з Росією на всенародний референдум.

«Щоб не якийсь політик приймав рішення, яке розколює суспільство, а щоб сам народ, саме суспільство прийняло таке рішення, чи підходять ті чи інші домовленості», – зазначає Андрій Богдан.

Слід додати, що Володимир Зеленський зазначив про відсутність законодавчої ініціативи у подібної можливості. «Ми повинні чути кожну людину. Це не законодавчий референдум, а інформаційний: громадяни, що ви думаєте. Це нормальна розмова з людьми», – говорить діючий президент.

До того ж під час візиту президента Зеленського до Брюселю 4 червня він чітко заявив позицію про вирішення проблем війни на Донбасі з залученням Західних партнерів.

Автор: Отюський Артем

//
Exit mobile version