//

Як ЗМІ поширили МАНІПУЛЯЦІЮ про українського переможця престижного конкурсу талантів у Великий Британії – Без Брехні

Як ЗМІ поширили МАНІПУЛЯЦІЮ про українського переможця престижного конкурсу талантів у Великий Британії

Новина щодо перемоги 11-річного піаніста з Кривого Рогу на конкурсі GOLDEN TIME TALENT у Великий Брітанії з’явилась у медіа-просторі Дніпропетровщини під самий Новий рік. Її активно поширювали криворізькі Facebook-спільноти, регіональні новинні ресурси та навіть офіційні сторінки місцевих органів влади. Та не все так, як писалося. «БезБрехні» пояснює, у чому тут маніпуляція та де сталося викривлення інформації.  

ПЕРЕВІРКА 

Конкурс GOLDEN TIME TALENT проводиться більше трьох років. Президентом  конкурсу є Інеса Біла. Розрахований він переважно на мешканців країн пострадянського простору, але долучаються і таланти із інших країн. Участь у конкурсі GOLDEN TIME TALENT на платній основі. Спочатку організатори планували зробити його у форматі міжнародного фестивалю в Лондоні, але поступово ідея трансформувалася в онлайн-конкурс. Реклама фестиваля-конкурсу в ЗМІ відбулася наприкінці травня 2018 року.

Інеса Біла. Скріншот з ютуб-каналу Golden Time Talent

Про історію створення конкурсу в Лондоні розповідала його організатор Інеса Біла. Вона пояснила, що цей фестиваль розрахований на будь-якого виконавця, який має талант та бажання заявити про себе світу. Талановиті учасники проекту можуть отримати дипломи міжнародного зразка, підтримку ЗМІ і запрошення до Лондону або Італії.

Усі конкурсанти обирають номінацію та сплачують вступний внесок – від 26 євро. Потім потрібно надіслати відео та чекати рішення журі. Всі відео роботи конкурсантів можна переглянути на сторінці конкурсу в YouTube. Кожен учасник конкурсу може замовити нагороди (на них зараз діє знижка: диплом від 11 євро, якщо хочеться до диплома здобути статуетку та медаль, доведеться доплатити близько 50 євро).

Організаторка конкурсу мешкає у місту Кривий Ріг Дніпропетровської області. У своєму місті Інеса Біла відома як підприємниця та власниця нічного клубу «Святошин». Також вона позиціонує себе як громадська активістка та антикорупціонерка. Біла раніше намагалась приєднатися та очолити кілька партійних проектів у Кривому Розі – балотувалася від «Партії Регіонів» і партії «Заступ», дотична до створення партійного осередку партії «Єдиний центр» та місцевого осередку партії промисловців та підприємців України і навіть намагалась потрапити до команди об’єднання «Самопоміч». У 2019 році йшла на вибори до Верховної Ради як самовисуванка.

Штаб-квартира міжнародного конкурсу GOLDEN TIME TALENT розташована за адресою вул. Павла Глазового 26А. Це і є адреса розважального комплексу «Святошин».

Серед бізнес-проектів Білої з квітня 2018 року є і ТОВ ШОУ ГОЛДЕН ТАЙМ. Вона володіє цим підприємством із своїм чоловіком Дмитром Білим.

З серпня 2020 року в Лондоні зареєстровано GOLDEN TIME TALENT LTD. Директор компанії українка Інеса Біла. Напрямок роботи – допоміжна діяльність в сценічному мистецтві. Як повідомляє нам бізнес-довідник Великобританії, GOLDEN TIME TALENT LTD наразі не має жодної присутності в соціальних мережах онлайн.

Тобто всі перемоги на «британському конкурсі» відбувались не в Туманному Альбіоні, як нам намагалися видати ЗМІ, а в Інтернеті. Сам конкурс має «прив’язку» до Лондона тільки за місцем реєстрації організації. Ніхто з учасників конкурсу територіально у Великобританії не виступає.

Новина з’явилася напередодні Нового року на сайті ТРК Рудана  із посиланням на публікацію на сторінці в соцмережі виконкому Тернівської районної у місті ради.

Повідомлялось, що «вихованець Криворізької музичної школи №10 Олександр Чорний посів 1 місце на міжнародному конкурсі Golden Time Talent, який відбувся у Великій Британії. Престижний міжнародний багатожанровий талант-проєкт GOLDEN TIME TALENT вже 7 років проводить фестивалі і конкурси у 17 країнах світу і має 68 номінацій для вручення премії GOLDEN TIME».

Аналогічний допис було розміщено на Фейсбук-сторінці навчального закладу. Репости цих публікацій ми знайшли багатьох групах та телеграм-каналах Дніпропетровщини, а також в освітянських спільнотах.

8 січня з переможцем конкурсу поспілкувалися журналісти Суспільного. В матеріалі вперше з’явилась згадка, що конкурс проходить онлайн, та вже не було інформації про його 7-річну історію. Цю новину підхопили криворізькі та дніпровські ЗМІ, та навіть всеукраїнські, що мають регіональні редакції.

«БезБрехні» зазирнули до таблиці із результатами конкурсного 29-го сезону. В категорії INSTRUMENTAL MUSIC в номінації KEYBOARD INSTRUMENTS у віці від 11 до 14 років був лише один єдиний номінант. Він же і став переможцем, бо просто не мав конкурентів.

Скріншот з сайту конкурса. Розділ ПІДСУМКИ 29 СЕЗОНУ

ВИСНОВОК:

 

Авторка. Юлія Карч

//
Exit mobile version