//

Японський професор заявив про штучне створення коронавірусу | ФЕЙК – Без Брехні

Японський професор заявив про штучне створення коронавірусу | ФЕЙК

Теза про те, що коронавірус був створений штучним шляхом в Китаї, не залишає соціальні мережі. Один з популярних текстів починається так: «Японський професор фізіології і медицини, професор доктор Тасуку Хондзе, викликав сьогодні сенсацію в засобах масової інформації, заявивши, що коронний вірус не є природним, якщо він природна, то не вплине так на весь світ».  Проте Тасуку Хондзе такого не казав.

ПЕРЕВІРКА

Фактчекери з видань Reuters, Snopes та інших редакцій спростовували цю заяву ще у квітні і травні. Сам професор спростував нібито заяву від нього в квітні 2020 року, оскільки фейк поширився в багатьох країнах на кількох мовах. Спростування від професора опубліковано 27 квітня на сайті університету Кіото.

Після болю, економічних втрат і безпрецедентних глобальних страждань, викликаних пандемією COVID-19, я дуже засмучений, що моє ім’я і ім’я Кіотського університету використовувалися для поширення неправдивих звинувачень і дезінформації. Це час для всіх нас, особливо для тих, хто присвятив свою кар’єру передовим науковим дослідженням, щоб разом боротися зі спільним ворогом… На цьому етапі, коли всі наші сили необхідні для лікування хворих, трансляція необґрунтованих тверджень про походження хвороби небезпечно відволікає

Тасуку Хондзе 

Наукові дані показують, що новий коронавірус SARS-CoV-2 має природне походження.

Захворювання визначали новим видом коронавірусу на початку 2020 року. Попередні результати показують його схожість на генетичному рівні з коронавірусом кажанів. Вчені поки точно не встановили походження вірусу, але припускають як одну з теорій, що вірус 2019-nCoV переселився з тварин на людей. Сталося це зокрема на ринку в китайському Ухані, де торгують різними видами тварин.

Крім того, в розсилці йдеться, що Тасуку Хондзе працював в Уханьского лабораторії. Це також помилкова інформація – професор працював тільки в США і Японії, про свідчить його резюме на сайті університету.

До речі, результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології свідчать про те, що 66% опитаних українців вважають коронавірус штучнорозробленим в лабораторії.  

Зокрема, найбільше респондентів – 37% – обрали варіант, що коронавірус був «спеціально розроблений і навмисно поширений у світі для зменшення чисельності населення та/чи завдання шкоди окремим країнам».

Ще 29% обрали варіант, що коронавірус «зроблений штучно у лабораторії, але його поширення у світі було випадковістю».  17,6% опитаних вважають, що коронавірус виник природним шляхом.    Може, такі судження українців і стали результатом дезінформації у соцмережах?

//
Exit mobile version