//

За що НЕ посадили Сергія Пашинського? ТОП-10 скандалів і розслідувань навколо персони екснардепа – Без Брехні

За що НЕ посадили Сергія Пашинського? ТОП-10 скандалів і розслідувань навколо персони екснардепа

7 жовтня 2019 року щодо Сергія Володимировича Пашниського (депутата Верховної Ради чотирьох попередніх скликань) було обрано безальтернативний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у справі по спричиненню тяжких тілесних ушкоджень 2016 року громадянину Хімкусу з особистої нагородної зброї.

Цього разу це не буде власне фактчек розслідування, проте нагадаємо на основі матеріалів журналістських розслідувань, та розслідувань правоохоронних органів низку скандалів навколо фігури екснардепа Пашинського за період 2014-2019 років. 

 

За що засудили? 

31 грудня 2016 року на дорозі відбувся конфлікт між паном Хімікусом, що в темряві штовхав зламаний автомобіль без габаритів, та дружиною Пашинського, яка після аварійного гальмування зробила йому зауваження щодо того, що його не видно в темряві. Почувши образи в бік дружини Пашинський вийшов з машини і почав сварку з Хімікусом. Після нетривалої словесної перепалки Сергій Пашинський отримав повною пляшкою горілки по голові від Хімікуса, і,  у відповідь, прострелив йому ногу, спричинивши цим перелом стегнової кістки. В результаті розслідування Хімікуса було звинувачено у хуліганстві, справа про можливе  нанесення тяжких тілесних ушкоджень Пашинським була закрита прокуратурою 18 березня 2019 року. Питання про перевищення меж необхідної оборони не розглядалося, тобто слідство вважало, що оборона була законною.

11 вересня 2019 року справу відновили, жодних нових доказів долучено не було,  але тепер прокуратура уже впевнено кваліфікувала злочин як умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

Зрештою, 7 жовтня 2019 року суд вирішив, що підстави для тримання під вартою з’явилися та заарештував Сергія Пашинського на два місяці без права внесення застави.

ТОП-скандали і розлідування навколо персони Пашинського

Стрілянина у новорічну ніч далеко не саме страшне злодіяння, у якому звинувачують “майданівця” та ексдепутата Пашинського (від Народного фронту) за часів його перебування на посаді Голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони. Він  фігурант численних скандалів та журналістських розслідувань.

Найгучнішими з них:

  1. Перепродаж конфіскованих, нібито на користь армії, нафтопродуктів втікача Сергія Курченка 2015 року.

2. Закупівля для міністерства оборони задорого палива у ОККО.

3. Захоплення фабрики «Житомирські ласощі».

4. Призначення 24-річного сина Пашинського на посаду керівника відділу «Спецтехноекспорту». Пашинський спершу заперечував це призначення, згодом називав його заслуженим.

5. Спроба продажу в армію неякісних берців за сприяння Чорновол та Винника.

6. Закупівлі задорого відновлених БМП з Чехії через польського посередника, які нібито до цього були продані в Чехію, як металолом.

7. Постачання на фронт неякісних медичних автомобілів Богдан.

8. Лобіювання розробки і постачання у війська мінометів Молот, які через конструкційні недоліки вибухали, вбиваючи та калічачи військових.

9. Заява про погрози фізичною розправою щодо працівниці секретаріату комітету Тетяни Блистів.

10. Вже на останніх виборах на округ,  де програвав Пашинський, Аваков відправляв вертоліт з спецпризначеннями.

“Методи впливу” 

Щодо “засобів впливу” у вирішенні тих чи інших справ, то Пашинському часто закидали, що він  не добирає методів у вирішенні конфліктних ситуацій.

Так, у випадку з захопленням Житомирських ласощів,  власника бренду Ігоря Бойка було заарештовано з побиттям і звинувачено в розтраті 400 тис грн. Суди тривають дотепер.

До головного редактора НВ після публікації розслідування «завітали» адвокати Пашинського з погрозами і пропозиціями розмістити спростування. (Натякали, що є бажаючи “розірвати” журнал)

26 липня поблизу села Липляни Малинського району Житомирської області виявлено тіло катованого та убитого 23-річного жителя Коростеня Іллі Обіхода на прізвисько “Француз”.  Він зник 28 червня після того, як допоміг супротивникам Пашинського підібрати клонів-однофамільців – Михайла Пашинського і Івана Пашинського для висування кандидатами на виборах. Кандидати після цього зникнення швидко знялися без пояснення причин. Пашинський, до речі,  все одно програв, не зважаючи на “підтримку з повітря” спецназу Авакова.

“Болісна” реакція на журналістів

Журналістські розслідування завжди викликали бурхливу негативну реакцію у Пашинського:  він скликав засідання комітетів Ради, писав заяви про перевірку фактів, викладених у розслідуваннях до НАБУ, СБУ, Генпрокуратури. Жодних справ тоді порушено не було.

Також Сергій Володимирович активно подавав до суду на журналістів.  Так, по справі щодо неправдивості розслідування Дмитра Гнапа суд дійшов висновку, що у матеріалах справи немає фактів, а лише журналістські припущення та оціночні судження. Тому спростовувати нічого.

У випадку з матеріалом Нового Врємєні про оборутку з БМП суд триває й досі.

У справі про захист честі, гідності та ділової репутації до ЮА1 Медіа чергове засідання було призначене буквально на 10.10.2019 року.

До журналістського контролю за витратами Міноборони Сергій Пашинський взагалі ставився болісно і навіть попереджав, що доопрацює відповідальність для журналістів за «підрив обороноздатності».

А чи був хлопчик?

Враховуючи перелічені вище скандальні розслідування,  поле для діяльності НАБУ, ДБР, нового Генпрокурора більш ніж широке. Звісно, розслідування складних корупційних схем потребує фахової роботи найкращих  слідчих, численних експертиз і часу, але по деяких зі схем левову частку роботи вже зробили журналісти.  Зрештою, мова йде про можливі багатомільйонні збитки та підрив обороноздатності держави, смерті людей від неякісної броні та мінометів.

Натомість, Пашинського заарештовують за «побутовий» кримінал по справі, яку розслідували і  неодноразово закривали три роки, і яка, зрештою, була закрита за відсутністю складу злочину уже новим ДБР. Якби йшлося про перевищення меж необхідної оборони, то це ще можна було б зрозуміти, адже напад на Пашинського Хімікусом цілком підтверджений матеріалами справи. Проте інкримінують умисне тяжке тілесне ушкодження, жодним чином не доводячи в підозрі мотив та умисел. Немає наразі і мотивувальної частини ухвали про арешт, з якої можна було б дізнатися аргументи судді.

Навіть маючи в своєму розпорядженні “своїх на 100%” Генерального прокурора, Голову СБУ,  голів НАБУ та ДБР “на випробувальному терміні”, яким конче треба показати результат боротьби з корупцією,  у нас знову і знову державна машина обирає інший, простіший шлях : “була б людина — а стаття знайдеться”.

Власне це і підтвердив президент Зеленський на прес-марафоні, заявивши журналістам, що це і є обіцяне «Весна прийде – саджати будемо», адже Пашинський – бандит і «це підтвердять 100 зі 100 людей на вулиці», тому треба радіти його арешту.

Запит суспільства на покарання корупціонерів справді є, але на справедливе законне покарання, а не “посадити за будь-що, бо він зі старої команди чи «бандит».

Так є ризик з будь-якого топ-корупціонера створити «в’язня режиму», таким чином давши йому імунітет від майбутніх розслідувань. 

 

Автор. Олекса Шарабура

Ще по темі:

//
Exit mobile version