//

ЗАБОРОНА пластикових пакетів: як МАНІПУЛЮЮТЬ нормами суперечливого закону – Без Брехні

ЗАБОРОНА пластикових пакетів: як МАНІПУЛЮЮТЬ нормами суперечливого закону

Сьогодні вводиться в дію закон про обмеження обігу пластикових пакетів на території України. І як впровадження будь-яких заборон у нас — це одразу породило маніпуляції з усіх сторін. ЗМІ вдалися до залякування заради клікбейтних заголовків. Наприклад, лякають, що штрафуватимуть і громадян за користування пакетиками. Вже й суму озвучили 3400-8500 грн. 
Водночас деякі супермаркети, прочитавши закон “по своєму”, почали з 10 грудня продавати надтонкі пакети по одній копійці.  А тут ще й Кабмін “підклав свиню” не встановивши мінімальні ціни на “товсті” пакети. Люди бідкаються і запасаються “маєчками”. Як все має бути насправді та чому пішло не так — читайте в нашому розборі.

Оголошення в супермаркеті Варус про плату за пакети /Facebook

 

Що заборонили?

Закон забороняє з 10 березня 2022 року магазинам та закладами обслуговування розповсюджувати тонкі та надтонкі пластикові пакети.
Через те, що біорозкладні чи паперові пакети ще не набули широкого вжитку, тимчасово до 1 січня 2023 року, дозволили надтонкі пакетики як первинну упаковку для харчів, які в свій шопер чи екоторбинку не покладеш:

Тобто картоплю чи помідори все ж доведеться складати або у куплену товщу пластикову торбинку, або пакет з іншого матеріалу, або ж принести з собою стару улюблену випрану “маєчку”. Також заборонили безоплатно роздавати інші пакети, про це детальніше нижче.

 

За що, кого і коли штрафуватимуть?

Відповідальність передбачено не за користування, а за розповсюдження, безкоштовне чи за гроші, магазинами та закладами обслуговування тонких та надтонких пакетиків (з 10 березня 2022).
Також планують штрафувати за безплатну роздачу товщих пакетів. А щоб стимулювати покупців відмовитися і від “товстих” пакетів, ціни на них Кабмін мав встановити далеко не копійчані.
Але тут щось пішло не так. Проєкт з 24 вересня так і не став Постановою, тобто мінімальних роздрібних цін на сьогодні не встановлено, тож штрафувати за продаж НЕтонких пакетів, які продаватимуть за одну копійку – не можна.

Підкреслимо, що ціни, вказані в проєкті постанови Кабміну, і розтиражовані ЗМІ, стосуються пакетів товщих за 50 мікрометрів, а це далеко не “маєчка”.

Розберімося, які це: тонкі та надтонкі пакети. Закон визначає товщину до 15 мікрометрів для надтонких та до 50 мкм для тонких пластикових пакетів. Але певно, що покупець з мікрометром до магазину не ходить. Тому спробуємо пояснити на зрозумілих пакетах.
Ще у 2018 році “Укрметртестстандарт” виміряв пакети, які продають на касах різних торговельних мереж та полімерний пакет-маєчку, який роздають безплатно.
Безплатний пакет очікувано потрапив до надтонких (10,2 мкм), а от з пакетами з каси чекав сюрприз – лише пакет з Білли був товщим 50 мкм (50,3), тобто його єдиний зараз можна продавати на касі.
Всі інші – від АТБ, Сільпо, Метро, Новуса – тонкі, і тому зараз мають бути вилучені. Хіба що за ці роки вони значно потовщали.

Отже, продавати мають товсті пакети, але держава “не встигла” встановити ціни.
Проте відсутність державних цін — не єдина недолугість закону.

 

Гібридну заборону прописали «як змогли»

Закон забороняє розповсюдження надтонких та тонких пластикових пакетів. Проте ця норма починає діяти лише з 10 березня 2022 року.
А заборона на безоплатне розповсюдження “всіх” пакетів діє вже з сьогодні. В статті 3 про продаж вказано: “Розповсюдження пластикових пакетів здійснюється виключно на платній основі… Вимоги цієї статті не поширюються на надтонкі пластикові пакети (ті, що первинна упаковка для сипучих та риби/м’яса).”
Мається на увазі обов’язковий продаж НЕтонких пакетів, адже надтонкі та тонкі вже мали б бути заборонені статтею 2.

Тобто за логікою закону надтонкі та тонкі пакети, а ні роздавати, а ні продавати не можна, всі інші – лише продавати за “заохочувальними” цінами.

Та законодавці “зламали” послідовність, коли відстрочили заборону на “розповсюдження” надтонких та тонких пакетів до 10 березня.

 

Тож бізнес прочитав закон як схотів

Деякі прочитали “заборонено безоплатно розповсюджувати” і уже сьогодні у певних супермаркетах красуються оголошення, що безплатні надтонкі пакетики тепер по 1 копійці. Те, що вимога про продаж не поширюється на надтонкі пакети, до уваги не взяли.
Інші залишили надтонкі біля овочів-фруктів, ймовірно вирішивши, що це сипучі харчі. Хоча можливо ті “маєчки” та “рукави” є не надтонкими?

ВИСНОВОК

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version