//

Заборона роскультури: без маніпуляції не обійшлося – Без Брехні

Заборона роскультури: без маніпуляції не обійшлося

Всі ЗМІ вчора рознесли радісну звістку, що Верховна Рада заборонила ввіз/друк книг російською мовою, трансляцію російської музики/кліпів та вирішила фінансово підтримувати українське. 

 

З книжками все чітко: 

Дозволами та реєстром антиукраїнської літератури керує Держкомтелерадіо.

А ось музичними недраматичними творами (так тепер називають “блатняк”, “росскій рок” та “русскій реп” не обійшлося без маніпуляцій з натяком “зради”. Не змогли любителі пєсєн на общепанятнам остаточно попрощатися з виконавцями російською –  обмежилися лише забороною пісень походженням з сучасної росії. Тобто цой жив і продовжить жити в переходах, разом з Висоцьким, бо встигли померти у совку – до 1991 року. Усілякі Ані Лорак, Повалійки та Лободи розливу до 20 лютого 2014 року – теж, бо громадянками України наспівані. Є ще кілька лазівочок: ретрансляція передач іноземних організацій мовлення (до прикладу якийсь показ трансляції на D1 концерту Кіркорова в Німеччині). Також продовжить звучати російська музика у фільмах, якщо вони менш расистські за заборонений  Брат-2. 

Перелік “хороших” русскіх виконавців

Та головне – продовжився маніпулятивний курс на створення групи “хороших русскіх”. Для таких буде створено спеціальний “білий” список – Перелік виконавців. 

Щоб стати “хорошим русскім” потрібно подати заяву та декларацію на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах, що містить:

Здавалося б така декларація для русского виконавця загрожує в росії штрафом (30-70 тисяч рублєй ) “за дискредитацію збройних сил рф” – вони саме придумали таку статтю для протестувальників. Проте в законі є цікава деталь: заява про включення до Переліку може подаватися законним представником, організатором гастрольного заходу або правовласником, який має право надавати дозволи на використання в Україні творів у виконанні цієї особи. Гіпотетично співак, раптом що, може заявити що не власним ротом заклик “нєт вайнє” озвучував, а “його підставив організатор”. А після гастролі з Переліку взагалі можна й виключитися. 

Приймати заяви на включення до “білого” переліку буде СБУ за погодженням з Міністерством культури. А публікувати доручено якомусь апарату РНБО, який взагалі не є державним органом. 

Рішення про виключення з Переліку ухвалює (або ні) одноосібно СБУ, за поданням РНБО, Нацради з телебачення та радіомовлення чи Мінкульту. 

Причини відмови у включенні у Перелік “правильних русскіх виконавців” та виключення з нього СБУ може не називати. Дуже зручно ухвалювати і незрозуміло як оскаржити.

Головне науково-експертне управління ВР було проти такої процедури “обілечування” Службою безпеки України. Адже її компетенція – захист державного суверенітету, ладу та цілісності саме від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб, посягань з боку окремих організацій, груп та осіб, а також забезпечення охорони державної таємниці. А дозволами на публічне виконання фонограм, відеограм та музичних кліпів має Міністерство культури, адже це є складовою частиною державної політики у сфері культури та інформаційної безпеки. 

Окрім того, є ще й “чорний” список – Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці. З ним ще цікавіше. Його складає взагалі апарат РНБО на підставі звернень Служби безпеки України, Нацради України з питань телебачення і радіомовлення, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури. 

Апарат РНБО не має самостійних повноважень у сфері національної безпеки. Його задачі: інформаційно-аналітичне та організаційне забезпечення діяльності РНБО. Він є організаційним підрозділом (а не державним органом), діяльність якого визначається керівником РНБО. Яким актом і якою посадовою особою буде складатися цей Перелік  осіб-загроз та головне яким буде його правовий статус – незрозуміло. Адже, як зауважує Головне науково-експертне управління ВР  і сама  РНБО є координаційним органом з питань національної безпеки і оборони при Президентові України, Головою РНБО є Президент України, а прийняті рішення вводяться в дію указами Президента України. Тобто навіть документи за підписом Секретаря РНБО є сумнівним нормативно-правовим актом, а Перелік від Апарату і поготів. 

Загалом головне науково-експертне управління Верховної Ради пропонувало віддати обидва Переліки за належністю – Кабінету Міністрів України, адже згідно з ст.116 Конституції України саме на нього покладені повноваження з забезпечення проведення політики в галузі освіти, науки і культури …та здійснення заходів щодо забезпечення обороноздатності і національної безпеки України, громадського порядку, боротьби зі злочинністю. Проте депутати лишили лазівку для “хороших русскіх” та каральний “чорний список загрозливих”  в руках СБУ та Президента (Апарату РНБО).

А от водіям автобусів та таксі крутити кіно та музику заборонили прозоро і просто – без згоди всіх пасажирів не можна. Так само слід зазначити що підняли квоти не лише на українські пісні, а й на укрмовлення вцілому. Також обіцяють стимулювати дитячий культурний продукт. 

Висновок:

для “хороших русскіх співаків” та російської пісні часів СРСР залишили можливість нести до України русскій мір, написавши “нєтвайнє” в декларації. Або взагалі є хід конем – отримати громадянство України і позбутися російського. І тоді весь творчий здобуток збережено для українського слухача. Але якщо став неугодним – легко потрапити до президентського Переліку осіб, що створюють загрозу нацбезпеці.
Ну що ж чекаємо, хто стане першим “другом” України.

Ще по темі:

//
Exit mobile version