//

Заражені безсимптомним COVID-19 – безпечні, а коронавірус – не такий страшний | МАНІПУЛЯЦІЯ – Без Брехні

Заражені безсимптомним COVID-19 – безпечні, а коронавірус – не такий страшний | МАНІПУЛЯЦІЯ

Про те, що коронавірус не такий вже і страшний, можна було почути і прочитати від «диванних» експертів ще з початку пандемії. Але коли подібні речі говорить фахівець, то варто розібратися, чи є тут зерно правди. Що з’ясували наші фактчекери, читайте далі.

ПЕРЕВІРКА:

Українське онлайн-видання пише про те, що COVID-19 не становить страшної небезпеки, адже у багатьох заражених хвороба протікає в легкій безсимптомній формі.

Сайт посилається на інтерв’ю інфекціоніста Київської міської клінічної лікарні №4 Євгена Дубровського в газеті «Факты. Украина». Там він відповідає на запитання читачів, в тому числі і на тему коронавірусу.

МЕСЕДЖ 1. «Я працюю в базовій столичній лікарні і бачу, що коронавірус не такий небезпечний, як його іноді представляють. Є безліч безсимптомних форм, які люди переносять легко, навіть не знаючи про це».

Так, дійсно є випадки, коли хворі на коронавірус не мали жодних симптомів, проте лабораторний текст показував у них наявність вірусу. Найсвіжіше дослідження, опубліковане у серпні у виданні «The New York Times»,  інформує, що у 30% інфікованих не має симптомів.

Наразі ні у ВООЗ, ні у вчених немає відповідей на запитання, чому у одних хворих немає симптомів, а у інших є декілька.

Проте цей факт швидше насторожує, а не втішає, бо одна справа – знати, що люди можуть бути заразними ще до того, як у них проявилися симптоми, і зовсім інша – коли люди заражаються, але симптоми так і не проявляються.

МЕСЕДЖ 2. «Вони не заразні. Так вважають багато дослідників. Можливо, людина з безсимптомною формою небезпечна тільки при близькому контакті – користуванні загальним посудом, поцілунках»

Згідно з інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, наразі відомо, що є можливість зараження COVID-19 від людини з безсимптомним перебігом хвороби. Тривають дослідження щодо поширеності таких випадків.

Однак частка передачі SARS-CoV-2 через безсимптомну інфекцію порівняно із симптоматичною інфекцією ще не є вивченою.

35–44% всіх заражень COVID-19 передається в інкубаційний період, до появи симптомів; відрізнити на цьому етапі безсимптомне захворювання від передсимптомної фази хвороби просто неможливо. При цьому все ж дані про 40% передсимптомних заражень базуються на модельних, а не прямих дослідженнях.

До того ж,  якщо людина із безсимптомним коронавірусом легко перенесе хворобу, то це не означає, що у такій самій легкій формі його матиме інша особа, яка може заразитися від «невидимого» носія.

Зважаючи на вище наведене, стає очевидним, що позиція лікаря-інфекціоністане співпадає з позицією Всесвітньої організації охорони здоров’я. Тож ЗМІ подали лише слова епідеміолога, які є його особистою думкою, заснованою на професійній діяльності та практиці роботи із хворими на коронавірус.

Видавши інформацію із хайовим заголовком та не опублікувавши позицію ВООЗ, медіа маніпулюють на актуальній сьогодні темі.

ВИСНОВКИ

 

Авторка: Світлана Величко

//
Exit mobile version