//

“Жадібні українські фермери знищують продукти” | ФЕЙК з російським підтекстом – Без Брехні

“Жадібні українські фермери знищують продукти” | ФЕЙК з російським підтекстом

У матеріалі нашого ресурсу «Масові протести проти карантину у світі | де ПРАВДА, а де МАНІПУЛЯЦІЇ», ми детально розклали по поличках ситуацію, як у світі так і в Україні щодо протестних настроїв. Зокрема, описували акцію фермерів Херсонщини від 24 квітня, де вони перекрили автівками обласну трасу і демонстративно викинули декілька ящиків з огірками і іншими овочами на асфальт аби привернути увагу влади до своїх поточних проблем – збуту раннього врожаю. Проблема виникла на із-за карантинних заходів і заборони працювати оптовим і роздрібним ринкам. Важко сказати, чи схаменулися можновладці, а от те що заворушилися фейкмейкери – 100%. В мережі розійшлося вірусне повідомлення, яке має більше 14 000 поширень, про «жадібних українських фермерів» з красномовною ілюстрацією – гусеничний трактор роздушує ящики з помідорами. Чому це фейк – розповідаємо далі.

ВЕРДИКТ. ФЕЙК

СПРОСТУВАННЯ

«Ни себе, ни людям! Массово начали выбрасывать тоннами овощи, фрукты. Нельзя отдать пенсионерам, малоимущим, в больницы? Жадность страшная у Украинцев»: – саме під такою «приправою» у Facebook через паблік «Законодательный контроль» поширювалося фейкове повідомлення. 

Головний аргумент – красномовне фото, де трактор трощить картонні ящики з помідорами. Проте це фото не має жодного відношення до України. Пошук в Google по зображенню видає цілу низку публікацій, датованих 2015 роком.

Нагадаємо, в той період тривав черговий етап, так званої «війни санкцій». У відповідь на заборону експорту з Росії низки товарів у Західні країни (які були введені ще у 2014 році у на тлі агресії проти України), РФ ввела контрсанкції.

У 2015 році «під роздачу» попали овочі і фрукти, які завозили до Російської Федерації з інших країн. В угарі пропаганди з телеекранів і перших шпальт газет не сходили саме подібні кадри – трактори роздушують гори овочів та фруктів, або закопують їх у ями.

На декількох фото (що говорить про реальність події) ідентифікується саме такий тракторець з різних ракурсів, який приписують «жадібним українцям», але насправді, то трохи ржавенький інструмент російської пропаганди, про що свідчать публікації.

Цікаво, сторінка «Законодательный контроль» – російськомовна, має повну назву «Всеукраинская газета «Законодательный контроль». Проте на офіційному сайті ДП «Преса України» в каталозі видань такої газети не зареєстровано.

Ще один момент – чимало сторінок «користувачів», які «коментували» публікацію про жадібних українських фермерів, мають ознаки фейкових акаунтів – відсутність (або обмеженість) персональних даних, персональних фото, мала кількість постів/публікацій на сторінці, відсутність або невелика кількість друзів, відсутність активності довгий час. На тлі величезної кількості поширень посту про фермерів – 14 000 – це ознака штучного просування і залучення бот-систем.  

 

Автор. Олександр Гороховський

Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19” – “По той бік пандемії”,  ініційованого ресурсом “По той бік новин”

//
Exit mobile version