//

Злам українських ЗМІ для просування ворожого наративу про Авдіївку – Без Брехні

Злам українських ЗМІ для просування ворожого наративу про Авдіївку

Ми зосередимося не на самого зламу, про який вже написали ЗМІ та центри протидії дезінформації. Суть вкиду теж у всіх на слуху: нібито в останній день відходу з Авдіївки ми втратили “понад 1500 бійців елітного підрозділу”. Так сказав Шойгу. Але є одне але: Шойгу перебрехав повідомлення від 3 ОШБ. Прослідкуємо хронологію, щоб зрозуміти мету вкиду.

 

17 січня о 20:48 в тг-каналі 3 ОШБ з’являється Бойовий звіт 3 штурмової.
З моменту передислокації Третьої окремої штурмової бригади в Авдіївку наші підрозділи завдали суттєвих втрат ключовому ударному угрупуванню російської армії. Попри значну перевагу в артилерії, ударних дронах та регулярному застосуванні до сотні КАБів на день, противник втратив:

– понад 1500 загиблими;

– понад 3500 пораненими;

– та понад 20 одиниць бронетехніки.” https://bit.ly/3I6Futc

Публікація в Тг-каналі 3-штурмової про знищення 1500 окупантів під час оборони Авдіївки /скріншот з ТГ-каналу

Саме від наших бійців вперше прозвучала ця цифра «1500». 

А потім вже о 21:42 Міноборони Росії зі слів Шойгу розповідає про ті самі «понад 1500 загиблих» і так само за «останні дні в Авдіївці». Але у версії Шойгу загиблі уже військовослужбовці ЗСУ, а не окупанти.  

Чому не 1400 і не 1600? Бо потрібно перебити інформацію від Третьої штурмової, яку активно поширили, в тому числі,  і російські «воєнкори», котрі не поділяють радості від «взяття Авдіївки» ціною таких масових втрат військ РФ.

Саме тому був обраний спосіб не заперечення повідомлення про 1500 загиблих,  а перекручення на власну користь. Прикметно, що ця цифра раніше у російських зведеннях не звучала ні разу. Вже після того, як Шойгу вже презентував цю брехню  в доповіді Путіну, була дана команда будь-що підтвердити «українські втрати» в українських ЗМІ. 

Почалися спроби зламу ЗМІ. Скільки саме медіа зазнали атаки – невідомо. Зрозуміло, що пробували зламати хоч у когось хоч якийсь канал поширення. Саме тому в Української правди зламали Х, у якого мало підписників та ще менше переглядів. Там повідомлення набирають від сили тисячу переглядів на відміну від сайту чи навіть тг-каналу видання. Тому власне фейкове повідомлення в Х не набуло такого поширення, як скріншоти з нього, які миттєво зʼявилися в російських тг-каналах. На скріншотах можна бачити цифри 1,3,9 і рекордні “аж” 13 тисяч переглядів.

В Liga.net фейк на X також значного поширення не мав (кілька тисяч переглядів), на сайті “новину” вдалося видалити достатньо швидко.

Ця “спецоперація” не мала успіху навіть серед пропагандистів: скріншоти не спішили поширювати “офіційні змі” ріа чи рашатудей, а буквально за годину після поширення фейку навіть такі відверті фейкарі як реадовка та украина.ру написали, що це фейк і робота хакерів. На тому фейк і закінчився.


Вже заступник командира 3 штурмової Жорін розкрив деталі, що бійці хоч і були в повному оточенні під Авдіївкою, але їм вдалося вийти. Тобто про 1500 загиблих елітного підрозділу (а саме на них натякали фейкарі) не йдеться.

 

Матеріал підготовлено фахівцями видання “Вгору!

//
Exit mobile version