//

«Золоті» стакани та акваріуми «Укрзалізниці»: як держпідприємство витрачає півмільйона гривень на обслуговування акваріумів, але заявляє, що не має коштів на закупівлю локомотивів – Без Брехні

«Золоті» стакани та акваріуми «Укрзалізниці»: як держпідприємство витрачає півмільйона гривень на обслуговування акваріумів, але заявляє, що не має коштів на закупівлю локомотивів

Минулого тижня в ЗМІ з’явилася інформація про те, що «Укрзалізниця» витратила чималу суму  на закупівлю склянок для чаю у наборах. Ця новина обурила громадськість, а фахівцям «БезБ» стало цікаво порахувати різницю між реальною вартістю та зазначеною в документах ціною.

 

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Мова іде про тендери за ініціативи «Центру сервісного забезпечення» публічного акціонерного товариства «Українська залізниця», та на даний час торги є відмінені, а отже, представники ЗМІ трохи поквапилися з констатуванням факту закупівлі та не дочекалися остаточного факту закупівель, певною мірою маніпулюючи свідомістю українців. Проте, можливо, саме це і зберегло державні кошти від величезної незрозумілої трати.

Але більш цікавим є не це, а величезна сума, яка фігурувала у тендері, а саме – більше 1,3 млн. грн. Не вперше тендери «Укрзалізниці» можуть вражати очікувано великою вартістю. Фахівці «БезБ» знайшли тендер за липень цього року на суму в 587 тис. грн. за послуги з обслуговування 32 акваріумів. Це при тому факті, що в цьому році «Укрзалізниця» не знайшла кошти на нові локомотиви, але залюбки попіклувалася про рибок в кабінетах керівництва.  У березні «Українська залізниця» також проводила такий саме тендер, але на суму 39,2 тис. грн. за 10 шт. Згідно з цієї суми за 32 акваріумні одиниці  вийде  близько 125 тис. грн., аж ніяк не 587 тисяч.  Для прикладу, інша державна установа – Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області, –  за відповідним тендером на обслуговування акваріуму виділила 2,4 тис. грн. Помножуючи цю суму на 32, виходить близько 77 тис. грн. в той час, коли «Українська залізниця» виділяє в 7,6 разів більше коштів на «акваріумні послуги».

З цін на обслуговування акваріумів по Києву приблизно розуміємо, що в кабінетах керівників державних філіалів та держслужбовців знаходяться не найменші акваріуми та не найпростіші. До слова, обслуговування 10-ти акваріумів «Укрзалізниці» дорівнює 3,6 середніх заробітних плат по Україні.

Повертаючись до чайних склянок, варто відзначити, що на українському ринку можна знайти одну склянку в комплекті з підстаканником за 31 грн./од. або одразу  набір з 2 склянок та підстаканників до них за 107 грн.

За тендерами передбачено придбання 231-го набору у складі однієї склянки з підстаканником та ложкою у подарунковій упаковці та 210-ти одиниць наборів у складі двох склянок з підстаканниками  з логотипом «Укрзалізниці», а також двох чайних ложок та подарункової упаковки знову ж таки з логотипом залізниці. Якщо рахувати за цінами ринку, то 231 набір обійдеться в 7,2 тис. грн.  + приблизно 1155 грн. за ложки та 210 наборів – 22,5 тис. грн. + близько 2100 грн. за ложки. Сумарно отримаємо лише 33 тис. грн., щоправда, без урахування подарункових упаковок та нанесення логотипу «Укрзалізниці». На ринку є навіть пропозиція саме цього подарункового набору «Укрзалізниці» з такою самою комплектацією за 2 тис. грн./ шт.,а отже 462 тис. грн. за 231 шт., проте все рівно це менше, аніж вказано в тендері за набір на 1 персону – 561,6 тис. грн.

Подібні інсинуації з тендерними закупівлями є ні чим іншим, як маніпуляціями. Фактчек-медіа може дати тільки таку оцінку подібним діям. Маємо надію, що правоохоронні органи дадуть іншу оцінку тендерним діями «Укрзалізниці».

 

Автор: Анастасія Маркова

//
Exit mobile version