//

«Зрада» чи «перемога»: маніпуляції політиків навколо звіту уряду про показники ВВП держави – Без Брехні

«Зрада» чи «перемога»: маніпуляції політиків навколо звіту уряду про показники ВВП держави

17-го травня народний депутат України Сергій  Льовочкін опублікував у своєму Twittеr-аккаунті пост стосовно зниження темпу росту ВВП: “По оценкам МЭРТ, темпы роста реального ВВП в 1 квартале замедлились до 2,2% (против 3,3% в 1 квартале 2018 г., и в целом за прошлый год)”. Пан Львочкін виказав переживання з приводу “зниження” показника. Втім чи правда він знизився і чи це так загрозливо для держави – аналізували фахівці “БезБ”

ВЕРДИКТ: ПРАВДА (з прихованою МАНІПУЛЯЦІЄЮ)

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ: За оцінками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, про які говорить народний депутат, ВВП у I кварталі 2019 року зріс на 2,2%. Про це повідомили на сторінці відомства у фейсбук.

Так ж останні данні  наводить і Держстат, ВВП у I кварталі зріс на 2,2 % у порівнянні з I кварталом 2018-го року. І на 0,2% збільшився у порівняні з IV кварталом 2018 року. Хоча темп зростання внутрішнього валового продукту справді зменшився, порівняно з 2018 роком. Так у I кварталі темп зростання ВВП склав 3,3%. Це на 1,1 % менше, ніж у цьому році. Однак тенденція до зростання збереглася.

Зменшення темпу росту ВВП на початку року передбачило МЕРТ. Згідно макроекономічного прогнозу у I кварталі темп приросту ВВП мав становити 2,95%.

Отже, і МЕРТ, і народний депутат подають однакові цифри, але з різних позицій. Відомство говорить про «перемогу» – зростання ВВП. А народний депутат  – про «зраду»: зменшення темпу приросту показника. Обом сторонам вигідно подати інформацію з користю для себе. Та змовчати про інші факти. Так у Міністерстві не обмовились про зменшення темпу росту показника. А політик не наголосив на неодмінному збільшенні ВВП у порівнянні з попередніми періодами.

 

Автор: Катерина Совенко

 

Ще по темі:

//
Exit mobile version