//

«Зима близько!» Неправда і маніпуляції про тарифи від нардепа «ОП-За Життя» – Без Брехні

«Зима близько!» Неправда і маніпуляції про тарифи від нардепа «ОП-За Життя»

В ефірі програми «Противостояние» 30 серпня на телеканалі  NEWSONE колишній “економічний експерт” Медведчука, а тепер народний депутат від «ОПЗЖ» Олександр Колтунович переконував, що тема тарифів більш актуальна для українців, а ніж зняття депутатської недоторканості. Ми вирішили перевірити тези політика.

 

ТЕЗА 1: «Тариф на опалення за 5 років зріс у 13,2 рази».

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Вартість послуг централізованого опалення регулюється Постановою НКРЕ КП від 17 жовтня 2014 року про встановлення тарифів. Для прикладу у Києві, де діє одноставковий тариф, який передбачає сплату великих сум за опалення взимку, вартість послуг зросла із 9,3 грн/м. кв. у 2014 році. Деякі міста мають двоставковий тариф, в якому спосіб оплати за централізоване опалення різниться залежно від пори року.

Динаміку зміни тарифів на послуги з централізованого опалення для абонентів без приладів обліку подано в таблиці від НКРЕ КП. Ми бачимо, що у 2019 році жителі Києва сплачували за одноставковим тарифом вже 35,6 грн/м. кв. Таким чином за 5 років тариф справді зріс. Але не у 13,2 рази, а у 3,8 рази.

Для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії тарифи на послуги з централізованого опалення у Києві за усередненими підрахунками становив у 2014 році 368 грн/1 Гкал, про що можна довідатися в іншій таблиці нацкомісії. Станом на 2018 рік вартість гігакалорії для споживачів зросла до 1310 грн. Таким чином за 2014-2018 роки тариф по місту Києву для споживачів, які мають прилади обліку, зріс у 3,5 рази. Якщо замість київських ставок тарифів проаналізувати усереднені по Україні дані, результат радикально не зміниться.

 

ТЕЗА 2: «Якщо ми сьогодні візьмемо опалювальний період, приміщення, в якого площа опалювальна близько 50 кв. м., ми сплачуємо 3 тис. грн. Це більше у 10 разів, більше навіть, у 15».

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

На основі площі житлового приміщення розраховується оплата за опалення для тих мешканців будинків, які не мають приладів обліку. Якщо взяти за основу тарифи на опалення у 2019 році по місту Києву для такого типу абонентів, то за приміщення 50 кв. м. необхідно сплатити 1780 грн/міс., а не 3 тис., про які повідомляє народний депутат.

 

ТЕЗА 3: «Середня пенсія 2500 грн в Україні, а в опалювальний період, я уже привів, ми сплачуємо 3 тис грн. Тобто людина, яка має не мінімальну, а середню пенсію по країні, їй не вистачає коштів, щоб заплатити за комунальні послуги, вона змушена отримувати субсидію».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Згідно офіційних даних Пенсійного фонду станом на 01.07.19 середня пенсія в українця становить 3005 грн.

 В опалювальний період, як ми повідомили вище, власники 50-метрової квартири у м. Києві сплачують 1780 грн. Середньої пенсії, яка сплачується в Україні, дійсно не вистачить, аби нормально жити після сплати комунальних послуг.

Таким чином, народний депутат від «ОПЗЖ» Олександр Колтунович маніпулює на темі тарифів на опалення, завищуючи вартість цього тарифу для населення.

 

Автор: Ірина Савенко

//
Exit mobile version