//

«40% постів про COVID-19 були згенеровані ботами» | заява Генсека ООН – Без Брехні

«40% постів про COVID-19 були згенеровані ботами» | заява Генсека ООН

«Якість інформації в період пандемії – це питання життя і смерті. Від утисків журналістів страждає все суспільство, – сказав Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш під час віртуального діалогу, присвяченого питанням свободи преси і протидії дезінформації з нагоди Всесвітнього дня свободи преси, який щорічно відзначається 3 травня. – Свобода преси – необхідна умова справжньої демократії, вона є основою довіри народу до держави».

Ця довіра сьогодні, в умовах пандемії коронавируса, важливо як ніколи. Антоніу Гутерріш зазначив, що з початку кризи багато разів зросла роль соцмереж, завдяки яким люди підтримують зв’язок один з одним і отримують інформацію. Але поряд з достовірною і корисною інформацією соцмережі переповнені фейковий новинами, теоріями змови, чутками і порадами шарлатанів.

«Відверта брехня поширюється в інтернеті жахливими темпами, – підкреслив Гутерріш. – Як показали результати недавнього аналізу однієї з найбільших платформ соцмереж, 40% постів, що стосуються COVID-19, були генеровані ботами – автоматичними програмами, замаскованими під конкретних людей».

Глава ООН зі схваленням зазначив, що керівники багатьох платформ соцмереж усвідомили власну відповідальність і зобов’язалися поширювати контент, заснований на фактичній інформації, протистояти дезінформації, в тому числі видаляти потенційно небезпечні пости.

За словами Гутерріша, ліками від цієї пандемії дезінформації служать новини та аналітичні матеріали, які спираються на факти. А це можливо тільки при наявності вільної і незалежної преси.

Але сьогодні багато журналістів піддаються утискам тільки за те, що публікують правдиву інформацію про пандемію коронавируса або критикують владу. Генеральний секретар підкреслив, що введені тимчасові обмеження на пересування вкрай необхідні для того, щоб стримати поширення COVID-19, але вони не повинні ставати приводом для переслідувань журналістів, які просто роблять свою справу.

Можливість отримати достовірну інформацію сьогодні, коли світ охопила пандемія коронавируса, – це питання життя і смерті.

«Сьогодні як ніколи раніше ЗМІ зобов’язані документувати все, що відбувається, відокремлювати істину від брехні і питати з влади за прийняті рішення», – стверджує Генсек.

За його словами, урядам і міжнародним організаціям належить важлива роль в поширенні фактичної інформації і наукових даних. Але вони не можуть замінити ЗМІ в тому, щоб надавати широкому загалу достовірний контент і протистояти чуток і дезінформації.

Антоніу Гутерріш запевнив журналістів у повній підтримці ООН і нагадав про те, що разом з різними онлайн-платформами в Організації запустили ініціативу, мета якої – витіснити з цифрового простору брехню і дезінформацію і заповнити її фактами і науковими даними.

//
Exit mobile version