//

Більше половини жителів США вважають фейкові новини проблемою більшою за тероризм – Без Брехні

Більше половини жителів США вважають фейкові новини проблемою більшою за тероризм

Половина жителів США вважають, що проблема фейків більш небезпечна для країни, ніж тероризм, расизм і зміна клімату. Такими є результати опитування дослідницького центру Pew Research Center.

50% учасників опитування, в якому взяли участь 6 000 осіб, назвали фейки і дезінформуючі матеріали «дуже великою проблемою» для Сполучених Штатів. При цьому зміну клімату визнають «дуже великою проблемою» 46% опитаних, 40% сказали те ж саме про расизм, 34% назвали в числі «дуже великих проблем» тероризм.

Близько 68% опитаних заявили, що поява фейків і «вигаданих новин» підриває їхню довіру щодо державних структур.

57% респондентів звинуватили в створенні недостовірних новин політиків і пов’язані з ними структури, а 36% вважають, що в усьому винні журналісти.

53% опитаних також вважають, що до створення фейків причетні політичні активісти. При цьому велика частина респондентів – 53% – вважає, що виправляти проблему повинні не політики, а журналісти – із застереженням, що частина відповідальності за зниження пов’язаних з цим ризиків повинна бути покладена на громадськість.

52% зізналися в тому, що вони особисто взяли участь в поширенні фейковий новин в соцмережах, проте переважна більшість респондентів заявили, що в той момент вони не знали про брехливість цієї інформації.

 

Twitter за допомогою розробки нового стартапу викриватеми фейки

Twitter купив лондонський стартап Fabula AI, який розробив систему вивчення великих даних з соцмережах. Цю технологію використовуватимуть для виявлення джерел фейкових новин, повідомляє Venture Beat.

Умови угоди не розголошуються. Придбання послужить основою для дослідницької групи Twitter, яка буде працювати над пошуком нових способів використання машинного навчання через аналіз мови і способів нейро-лінгвістичного програмування, а також системи рекомендацій.

Заснована в 2018 році, Fabula розробила запатентовану систему штучного інтелекту – ефективні алгоритми, які навчаються на великих і складних наборах даних, отриманих з соціальних мереж. Fabula AI допомагає ідентифікувати достовірність будь-якої інформації, яка поширюється в соціальних мережах – незалежно від наміру авторів.

Дослідження показали, що фейки в інтернеті поширюються швидше, ніж реальні новини, і ця схема може бути використана для виявлення дезінформації.

Це те, на чому фокусується Fabula: вона виявляє особливості поширення інформації в соціальних мережах, і розподіляє «бали справжності». Наскільки алгоритм буде ефективним – побачимо найближчим часом.

 

Інтервю про самотність Кіану Рівза випадково визнали фейковим

Представник голлівудського актора Кіану Рівза назвав історію про його самотність, яку поширюють ЗМІ – фейковою. Однак автор інтерв’ю із зіркою з твердженням не згоден.

Про «фейковість» інформації повідомив HuffPost – редакція звернула увагу на малазійське видання Star2.com, яке опублікувало інтерв’ю із зіркою. У публікації говорилося що 54-річний актор, нібито признається в своїй самотності у відповідів на питання – що для нього означає «романтичне кохання». Він говорить: «Ви маєте на увазі романтичне кохання? Ви знаєте, я самотній хлопець. У моєму житті нікого немає. Але якби це сталося, я б поважав і любив іншу людину; сподіваюся, це станеться зі мною».

Однак пізніше представник актора заявив виданню HuffPost, що Рівз не давав інтерв’ю ресурсу Star2.com. «Цього інтерв’ю не було. Воно зроблене з уривків декількох інтерв’ю, і на більшість цих питань не було дано жодної відповіді. Вони сфабрикован », – сказав співрозмовник. Гучне інтерв’ю Рівза малайзійському виданню, опубліковане 28 травня, до сих пір є.

Але 2 червня в історії стався новий поворот: Star2.com опублікував повідомлення де говорилось, що інтерв’ю не сфабриковано і написано американським кореспондентом Філіпом Берко. У матеріалі йдеться про те, що Берк є членом (і колишнім президентом) Голлівудської асоціації іноземної преси, некомерційної організації журналістів, які висвітлюють індустрію розваг в США для медіа-груп за межами Сполучених Штатів.

HFPA також проводить премію «Золотий глобус». «Берк, давній оглядач Star Media Group, підтвердив, що інтерв’ю відбулося в Four Seasons New York в квітні 2019 року на прес-конференції HFPA. Там Кіану Рівз приймав участь і просував свій новий фільм« Джон Вік 3»,  – йдеться в публікації Star2.com. Видання заявляє, що Філіп Берк, журналіст з 40-річним стажем, спростовує твердження про те, що він сфабрикував з своє інтерв’ю з актором і звинувачує представника голлівудської  зірки у некомпетентності. Проте, до суду ситуація не дійшла.

 

Автор: Олександр Довгодько 

//
Exit mobile version