//

Британські журналісти запустили фактчек-кампанію навколо прем’єр-міністра Бориса Джонсона – Без Брехні

Британські журналісти запустили фактчек-кампанію навколо прем’єр-міністра Бориса Джонсона

Журналісти вирішили перевірити заяви британського прем’єр-міністра Бориса Джонсона на правдивість. Для цього три видання зробили перші кроки і застосували різну тактику, виступивши з відкритими заявами, повідомляє Poynter.

«4-й канал» відкрито запросив громадян повідомляти про сумнівні заяви, почутих від прем’єра Джонсона.

«Допоможіть нам перевірити факти нового прем’єр-міністра. Твітніте @FactCheck, якщо ви виявите сумнівні претензії або невиконані обіцянки», – оголосив телеканал на своєму веб-сайті та в соціальних мережах.

Independent звернувся за порадою до репортера Білого дому Ендрю Файнбергу, який майже три роки висвітлював роботу Дональда Трампа. Пізніше видання опублікувало у відповідь лист. Послання містить «деякі пропозиції».

«Я знаю, що у Великобританії існує давня традиція “партизанської газети”, але правда не має нічого спільного з партизанством. Факти – це факти, слова мають значення, і люди не можуть приймати усвідомлені рішення про свій уряд, якщо їх не інформують належним чином. Багато журналістів, що опинилися на моєму боці, відчувають необхідність постійно представляти «обидві сторони» проблеми, тому що протягом десятиліть нас залякували об’єктивністю і балансом. Але іноді немає двох сторін проблеми. Іноді є тільки те, що є правдою, а що брехнею», – йдеться в листі Файнберга.

Фактчекінговая організація «Full Fact» вирішила прямо звернутися до прем’єр-міністра і опублікувала заяву на своєму сайті.

«Ми сподіваємося, що як прем’єр-міністр пан Джонсон буде дотримуватися найвищих стандартів точності та чесності. Ми сподіваємося, що він буде слідувати трьом принципам, які, на нашу думку, повинні підтримувати всі громадські діячі: викладати свої факти прямо, підкріплювати те, що говорите, доказами і виправляти свої помилки».

Також команда «Full Fact» опублікувала додаток:

«Що б не трапилося, ми будемо продовжувати уважно вивчати його слова так само, як і протягом останніх дев’яти років – справедливо, неупереджено і з переконанням, що публіка заслуговує ясної та достовірної інформації від наших лідерів».

Колишній мер Лондона і глава МЗС Борис Джонсон отримав посаду прем’єр-міністра тиждень тому.

 

Сабіна Мусіна. За матеріалами партнерського ресурсу Factcheck.kz

//
Exit mobile version