//

Facebook використовує штучний інтелект для виявлення фейкових заяв про коронавірус   – Без Брехні

Facebook використовує штучний інтелект для виявлення фейкових заяв про коронавірус  

Із самого початку пандемії коронавірусу її поширення супроводжувала інфодемія, направлена на розповсюдження фейкових тверджень про походження нової хвороби, її симптоми та ліки від неї. Соцмережі стали активним майданчиком для поширення подібних фейків. Зрозумівши загрозу, очільники найвідоміших платформ вжили заходи по протидії інфодемії. Але незважаючи на модернізовану політику майданчику Facebook щодо боротьби з дезінформаційним контентом, мережею продовжують активно поширюватися фейки. У чому ж справа?

Стратегія платформи Facebook, направлена на протидію дезінформації про вакцини, полягає у видокремленні певних категорій заяв, а не в застосуванні широкого підходу. Як результат, залишається багато видів помилкових чи викривлених тверджень.

«Люди часто говорять речі, які не піддаються перевірці, але відповідають їх життєвому досвіду, і я думаю, що ми повинні бути обережні, обмежуючи це» — сказав генеральний директор Марк Цукерберг під час слухання в Палаті представників 25 березня.

У січні 2020 року в мережі була видана загальна заборона на помилкові заяви чи теорії змови, які так чи інакше стосуються коронавірусу і «можуть завдати шкоди людям, які вірять в них». Коли ж було розпочато вакцинацію, компанія оголосила про додаткову заборону на твердження про щеплення, «спростовані медичними експертами».

Представництво мережі Facebook стверджує, що видалило мільйони постів, які порушують цю політику з грудня, «ураховуючи 2 мільйони лише з лютого». Цю інформацію надав прес-секретар Кевін Макалістер. Зі свого боку Гі Розен, віце-президент компанії Facebook з питань чесності, від 22 березня написав у блозі про те, що платформа використовує штучний інтелект для виявлення неправдивих заяв про коронавірус та відстеження копій цих заяв, коли вони поширюються, у результаті чого «видалено понад 12 мільйонів матеріалів про COVID-19 та вакцини».

Проте користувачі, які заходили у мережі Facebook і Instagram протягом останніх декількох місяців все ще могли натрапити на пости, які порушують прописані вище умови. Наприклад:

Фактчекінговий проєкт PolitiFact перевіряв ці повідомлення в рамках свого партнерства з мережею Facebook для боротьби з дезінформацією. Коли представники з першої організації оцінюють публікацію як неправдиву або ж оманливу, співробітники з другої зменшують охоплення вказаної публікації у стрічці новин та попереджають користувачів, які мають на меті поширити подібне. Якщо дописи не порушують інші правила, вони залишаються на платформі (докладніше  про партнерство з майданчиком Facebook).

Правила протидії дезінформації стосовно вакцин проти COVID-19 були створені для вирішення  найбільш екстремальних випадків  неправдивої інформації: твердження про те, що вакцина вбиває, викликає аутизм або безпліддя, змінює ДНК або «перетворює на мавпу».

«Наше забезпечення не є ідеальним, саме тому ми постійно вдосконалюємо його, а також працюємо із зовнішніми експертами, щоб переконатися, що наша політика рухається у правильному напрямку», — підсумовує Кевін Макалістер.

Ще по темі:

//
Exit mobile version