//

Facebook викрив в Україні мережу фейкових акаунтів, які витратили на просування неправдивих меседжів $1,9 млн – Без Брехні

Facebook викрив в Україні мережу фейкових акаунтів, які витратили на просування неправдивих меседжів $1,9 млн

У своєму регулярному звіті представники Facebook повідомили, що знайшли та знешкодили (видалили) чотири окремих мережі фейкових і підставних акаунтів. Ці мережі діяли у Канаді, Еквадорі, Бразилії, Україні та США.

У кожному конкретному випадку люди, що стояли за цією діяльністю, координували один одного і використовували підроблені рахунки як центральну частину своїх операцій, щоб ввести людей в оману.  «Це було основою для наших дій. Коли ми досліджуємо та видаляємо ці операції, ми зосереджуємось на поведінці, а не на вмісті, незалежно від того, хто стоїть за ними, що вони публікують», – повідомив глава політики кібербезпеки Facebook Натаніель Глейхер.

Що стосується України, то фахівці мережі видалили 72 облікові записи Facebook, 35 сторінок та 13 акаунтів Instagram, які брали участь у поширенні скоординованої неправдивої інформації в Україні. Ця мережа була зосереджена на українській аудиторії.

«Люди, що стояли за цією діяльністю, використовували підроблені акаунти – деякі з яких уже були виявлені та відключені нашими автоматизованими системами. Ці фейкові сторінки використовувалися для створення вигаданих персонажів, публікацій у групах та на інших сторінках, коментування власного вмісту, керування іншими сторінками», – інформує Натаніель Глейхер.

Деякі облікові записи цієї мережі також було вилучено за мову воррожнечі. Мережа була особливо активною під час президентських і парламентських виборів 2019 року в Україні. Сторінки адміністраторів та власників облікових записів розміщували політичні меми, сатиру та викривлену інфу про Крим, НАТО, економічну політику в Україні, внутрішню політику, вибори, критику та підтримку різних кандидатів, зокрема Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко та Петра Порошенка.

«Хоча люди, які стояли за цією діяльністю, намагалися приховати свою особистість та координацію, наше розслідування пов’язало дану мережу з маркетинговим агентством Postmen», – повідомляє Натаніель Глейхер.

Загалом було видалено у Facebook та Instagram: 72 акаунти Facebook, 35 сторінок та 13 акаунтів у Instagram.

Біля 766 000 облікових записів переглядали одну або декілька цих сторінок і приблизно 3800 людей переглядали один або кілька цих облікових записів у Instagram.

Обсяг рекламного просування становив близько 1,93 мільйона доларів США, витрачених на рекламу у Facebook та Instagram.

//
Exit mobile version