//

Фактчекери з The Washington Post розробили просту інструкцію для верифікації відео – Без Брехні

Фактчекери з The Washington Post розробили просту інструкцію для верифікації відео

Сьогодні відеоматеріали часто редагують та маніпулюють за їх допомогою суспільною думкою. Команда фактчекерів з організації The Washington Post підготувала інструкцію, щоби навчити аудиторію бути самостійним слідчим, який зможе орієнтуватися серед численних відеозаписів з різним рівнем правдивості.

 

Типи маніпулятивних відео та поради щодо їх виявлення

1. Відсутній контекст

У текстовому супроводі матеріалу відсутній контекст головної події, чи цей контекст є неправильним (неповним чи неправдивим). У такому випадку необхідно перевірити, чи розміщали це відео на сторінках кількох перевірених, авторитетних інформаційних агентств. Порівняйте отримані раніше дані з матеріалами з надійних джерел.

2. Оманливе редагування

Відео було відредаговано, а його складові частини викривлені, переставлені тощо. У такому разі достатньо прослідкувати за великими прогалинами у часі, незрозумілими переходами чи різкими вставками у відео. Здебільшого фейкові записи виглядають дещо грубо та неохайно, що вказує на непрофесійний підхід до їх створення.

3. Зловмисна трансформація

Частину відео або ж його повністю можуть змінювати заради подовження хронометражу та викривлення загальної картини історії. Тоді варто шукати таких помітних ознак, як-ось нерівність зображення, зміна кольору, повільніші або швидші рухи, які не відповідають нормальній поведінці людини. Це і є ще одним яскравим прикладом неохайності обробки.

 

Як знайти оригінальне відео

1. Знайдіть джерело

Зробіть чіткий, ідентифікований знімок екрана відео і за допомогою інструментів зворотного пошуку зображень, таких як Google і Bing, знайдіть інші варіації публікації того ж відео, розміщеного в мережі. Також ви можете визначити логотипи, водні знаки для виявлення першоджерела та провести пошук, орієнтуючись заними.

2. Ознайомтеся із джерелом

Уважно перегляньте останні публікації в обліковому записі, який першим завантажив відеоматеріал, для того, щоби напевно визначити, чи був власник акаунту дійсно присутній на висвітленій ним події чи ні.

3. Проведіть дослідження

Поширюйте свої пошуки на новини та на платформи соціальних медіа задля того, щоби знайти якомога більше інформації про подію та мати можливість вийти на інші відео з того самого заходу. Можливо, серед них буде більш інформативні записи, які знецінять перше відео.

 

Перевірка першоджерела

1. Пошук через плагін InVid

Якщо відео було розміщено у мережах Twitter, Facebook або YouTube, можна вставити відповідне посилання у плагін InVid, щоби з’ясувати, чи є щось підозріле в обліковому записі користувача, який завантажив відео. Наприклад, з’явиться червоний прапор у разі, якщо акаунт було створено зовсім недавно, що може вказувати на ненадійність.

2. Інші публікації

Перегляньте інші повідомлення джерела-користувача. Чи часто він поширює відео, зображення чи історії з очевидним політичним нахилом? Це підказка, яка може вказувати на те, що відео з цього акаунту можуть просувати певну ідеологію, а тому не бути об’єктивними.

3. Соціальний слід

Перегляньте інші профілі користувача в соціальних мережах та будь-які пов’язані з ним веб-сайти. Будьте обережні, якщо у таких облікових записах виявиться історія досвіду іншого маніпулятивного вмісту.

 

Визначення геолокації

1.Орієнтири

Шукайте конкретні орієнтири, як-ось вуличні знаки, унікальні чи відомі будівлі чи екологічні особливості (ландшафт, проєктування, розміщення тощо). Ці помітні складові можуть допомогти вам швидко визначити та проаналізувати місцезнаходження.

 2.Ескіз

Ніколи не буде зайвим намалювати карту потенційно неправдивого відео для того, щоби ви знали, що саме шукаєте з точки зору форм будівель, обрисів, доріг та ландшафту. Це допоможе детальніше візуалізувати досліджувану місцевість та краще орієнтуватися у її межах.

3.Google Maps

Визначивши та виявивши перелічені вище підказки, на яких можна базувати свій пошук, знайдіть їх у Google «Планета Земля» або ж на «Перегляді вулиць» у Картах Google. Перевірте, вдоскональте, затвердіть свій ескіз, порівнявши його з картою, щоби вийти на повний збіг.

4.Підтвердьте

Після того, як ви вийшли на ймовірний збіг побудови зйомки відео, знайдіть також інші визначні орієнтири (в ідеалі як мінімум три), які зафіксовано на відео та розташовано на карті. Це виключить можливість плутанини в подальшому та ймовірності помилитися.

 

Визначення часу

 1.Указівки

Обов’язково відшукайте очевидні вказівки часу зйомки відео: годинники, екрани телефонів тощо. Також стежте за тоншими підказками про загальний час доби. Наприклад, вуличні ліхтарі. Їх експлуатація відбувається рано вранці чи ввечері.

 2.Освітлення

Якщо відео було знято на вулиці, проаналізуйте освітлення та тіні, щоби побачити, де розташоване сонце. Це один з надійних варіантів спробувати визначити час доби.

 3.Погода

Перегляньте одяг людей у ​​відео та перевірте погодні звіти за цей день, порівняйте та визначте відповідність чи невідповідність.

4.Інші джерела

Знову поверніться до авторитетних джерел та порівняйте відео цієї події з їх матеріалами для того, щоби остаточно підтвердити час.

//
Exit mobile version