//

ФЕЙК про «кладовище електрокарів» у Франції і «крах зелених технологій» – Без Брехні

ФЕЙК про «кладовище електрокарів» у Франції і «крах зелених технологій»

У соцмережах поширені фотографії з рядами електромобілів, у яких нібито розрядилися акумулятори і тепер машини «поховані заживо на одному із зелених полів» у Франції. При цьому, автори постів інтерпретують зображення по-своєму, і заявляють про шкоду «зелених» технологій.

У травні 2021 року фотографії, що зображують французьке «кладовищі електромобілів», з’явилися відразу в декількох пабліках у «ВКонтакте». Далі зображення і відповідний підпис було поширено у Twitter. Автори подібних повідомлень стверджували, що у машин закінчився заряд батарей, замінити їх новими занадто дорого, а утилізувати неможливо. Користувачі приходять до висновку, що ніби-то «зелені» електромобілі насправді завдають природі шкоди. Через два місяці в соцмережах опублікували інше зображення, на якому машини розташовані більш хаотично, проте сенс підписів і коментарів залишився тим же.

Що ж відбувалося насправді – пояснюємо.

Про «кладовищі автомобілів» недалеко від Парижа французькі ЗМІ повідомляли навесні цього року. 2 квітня на порталі AuroPlus було опубліковано повідомлення «Виявлено кладовище Autolib під відкритим небом». Через три дні на сайті FranceTVInfo надрукували матеріал «Що буде з нагромадженням машин Autolib, що скупчилися на «кладовищі у Роморантене?».

Саме підписи до фотографій, що поширювалися мережею, стали причиною оманливих висновків. Autolib, який згадували у французькій пресі, – це компанія, яка надавала електромобілі для каршерінга. Сервіс почав працювати в Парижі в 2011 році і став дуже популярним – за даними The Guardian, у середини 2015 року ним користувалися понад 150 000 людей. Саме зростання популярності послуги призвело до проблем: 4000 автомобілів у парку не вистачало для всіх бажаючих, культура використання каршерінгових автівок ще не була достатньо розвинена, а сервіси-конкуренти разом з Uber і іншими додатками для замовлення таксі завойовували ринок. У 2018 році робота Autolib була припинена через накопичених боргів.

Після закриття сервісу більшість електромобілів продали або розібрали на запчастини. Однак частина машин залишилися на ділянці недалеко від Роморантен – саме вони зображені на фотографіях з ніби-то «кладовищем електрокарів». Тобто, ці транспортні засоби виявилися там не через низький рівень заряду і складнощі заміни акумуляторів, а внаслідок закриття каршерінгового сервісу.

Електрокари, що належали Autolib, передали двом компаніям: Autobuzz і Atis Production – які займаються їх подальшою реалізацією. Представник Autobuzz в травні 2019 року повідомляв, що вони ремонтують і щомісяця продають зі знижкою близько 50 електрокарів. Так зване «кладовище» належить Atis Production. Її представник запевнив, що батареї з машин були зняті, а самі електромобілі не відправлять на звалище, а реалізують інакше. Більше того, оглянули стоянку і представники французької влади. Вони підтвердили цю інформацію і не знайшли суттєвої загрози для екології.

 

Матеріал підготовлений в рамках співпраці мережі фактчекінгових проектів EFMN.

//
Exit mobile version