//

ФЕЙК про те, як астронавти без шоломів на Місяці фотографувалися – Без Брехні

ФЕЙК про те, як астронавти без шоломів на Місяці фотографувалися

Користувачі соціальних мереж Instagram та Facebook активно поширюють зображення трьох астронавтів без шоломів на фоні місячної поверхні. Підписи незмінно стверджують: «Ці хлопці на Місяці скористалися моментом, аби зняти свої шоломи для фото». Фактчекери з ресурсу Reuters визначили справжнє походження зображення.

Цей «знімок» різні акаунти використовують як незаперечний доказ теорії про те, що висадка на супутник Землі була постановочною. З прикладами подібних повідомлень можна ознайомитися за посиланнями: тут, тут, тут, тут і тут.

Однак спеціалісти з перевірки фактів дізналися, що поширене зображення насправді є фотографією навчань, що їх проводили у Космічному центрі імені Джона  Кеннеді у Флориді. Знімок був зроблений 19 лютого 1972 року.

Зображення доступне для перегляду на сайті відомства NASA з підписом: «Екіпаж “Аполлона-16” позує під час навчань у Космічному центрі Кеннеді. Зліва направо показані пілот місячного модуля Чарльз М. Дюк, командир Джон У. Янг і пілот командного модуля Томас К. Маттінглі II (фото НАСА 72-H-249) ». Безпосередньо місія «Аполлон-16» стартувала 16 квітня 1972 року і тривала до 27 квітня того ж року.

Отже, пости про трьох астронавтів без шоломів нібито на поверхні Місяця не є доказом того, що посадка на супутник Землі була інсценована. Подібні повідомлення є дезінформацією, оскільки розповсюджена фотографія була зроблена під час навчань у Космічному центрі Кеннеді у лютому 1972 року.

//
Exit mobile version