//

ФЕЙК про те, що тіла померлих від COVID-19 «забирають і продають для трансплантації». Вірусне відео циркулює соцмережами у Піденній Америці, Росії, Ірані – Без Брехні

ФЕЙК про те, що тіла померлих від COVID-19 «забирають і продають для трансплантації». Вірусне відео циркулює соцмережами у Піденній Америці, Росії, Ірані

Відео з надзвичайно делікатним змістом почало поширюватися ще з листопада 2020 року у соціальній мережі Reddit.  В ньому демонструвалися начебто тіла померлих від ковіду із слідами забору органів. Згодом повідомлення про відео користувачі почали надсилати через чат-боти у додатку WhatsApp для ресурсу Maldita.

У коментарях на платформі Reddit зазначено, що відео транслювалося у таких країнах, як Бразилія і  Іран, переконуючи, що «коли комусь ставлять діагноз COVID-19, його вбивають, а органи збирають і продають», і що з цієї причини «люди не можуть бачити тіла своїх близьких».

Крім того, це відео розповсюдила і правозахисниця та адвокатка Катерина Гордон. Зображення розмиті, і, за її словами, «стан тіл свідчить про те, що вони довгий час перебувають у морзі». Вона додає, що зображення були зняті у Росії. Різні ЗМІ країни вказували на те, що це морг у Санкт-Петербурзі, переповнений через велику кількість смертей від COVID-19, хоча міська криміналістична служба заперечувала будь-який зв’язок з вірусним відео. Незважаючи на це, жодного разу мова не йшла про «збирання органів» ні для продажу, ні для трансплантації.

Відео від правозахисниці було опубліковано у  російському цифровому ЗМІ  Bloknot.ru,. Видання  у своєму Instagram-профілі заявило, що «стурбовані існуванням цих подій у медичних закладах та аморальним ставленням персоналу до тіл загиблих людей». Вони додали, що як правозахисник, так і головний редактор ресурсу Bloknot.ru Дмитро Носков просив слідчу комісію розслідувати те, що сталося на відео, і покарати винних. Зі свого боку, за повідомленням російського ЗМІ «Знак», кілька колишніх співробітників визнали, що морг знаходився у Санкт-Петербурзі, хоча міська криміналістична служба заперечувала будь-який зв’язок із вірусним відео.

Хоча кабельна мережа CNN опублікувала статтю про те, що морги Росії у листопаді були перевантажені, і люди, які з’являються у відео, носять костюми індивідуального захисту, у вірусному відео немає жодної згадки про померлих від COVID -19 або те, що у них робили забори за для  трансплантації.

На запитання ресурсу Maldita.es, чи можна пересадити орган людини з COVID-19, Національна організація трансплантологів зазначає, що «з початку пандемії проводиться універсальний скринінг усіх потенційних донорів і реципієнтів», і, якщо донор має позитивний результат ПЛР, її кандидатуру відкидають. Однак, вони зазначають, що останні місяці працюють у координації з іншими органами охорони здоров’я, і, оцінюючи користь та ризик для пацієнта, донорські органи можуть трансплантувати від тих, у кого був позитивний результатами ПЛР, але тільки в тому разі, якщо людина за життя подолали інфекцію.

Національна організація трансплантологів вказує, що «зображення ні за яких обставин не можуть відповідати донорству органів». За їх словами, цей процес завжди відбувається у надзвичайно контрольованих підрозділах, за максимально етичних та безпечних умов і завжди за згодою членів сім’ї.

//
Exit mobile version