//

ФЕЙК | У небі над Дубаєм з’явилося два Місяці – Без Брехні

ФЕЙК | У небі над Дубаєм з’явилося два Місяці

У лютому 2021 року на різних соціальних платформах користувачі почали розповсюджувати численні фотографії та відео, на яких нібито видно дві місяці, що висять у небі над Дубаєм. «Що відбувається? Боже мій, що це? Ви бачите?» — бурхливо реагують люди у відео, виходячи зі своїх автомобілів і фотографуючи невідоме явище.

Фактчекери з веб-сайту Snopes, який спеціалізується на критичному аналізі сумнівних історій, повідомляють про те, що всі оприлюднені відео є оригінальними. Незважаючи на те, що поширені матеріали не було оброблено, а їх справжність було доведено, у небі над Дубаєм не з’являлося додаткового місяця. Об’єкти на відео насправді є цифровими проекціями марсіанських супутників Фобоса і Деймоса. Їх зображення «додали до неба» на честь наближення арабського зонда до Марса.

Зонд «Надія» був запущений Космічним агентством Об’єднаних Арабських Еміратів у липні 2020 року. Його наближення до орбіти Марса планувалося на 9 лютого 2021 року. Про це повідомив Халед АльШехі, виконавчий директор сектору виробництва та цифрових комунікацій в Урядовому офісі ЗМІ ОАЕ. Ресурс Khaleej Times написав:

«Місія “Марс” є одним із найбільших викликів в історії країни та однією із найсміливіших ініціатив ОАЕ: підкорити космос. Тож, щоби підвищити усвідомлення цього важливого факту, немає нічого кращого, аніж доставити два супутники Марса на Землю».

Арабська газета Gulf News повідомила, що для відображення двох марсіанських супутників на 40-метровому екрані використовувались два 100-метрові крана. Управління ЗМІ ОАЕ заявило, що цей дисплей розроблений таким чином, щоби навмисно створити враження, ніби два місяці висять на земному небі. Два марсіанські супутники були спроектовані у небі за новою технологією, якої ніколи раніше не використовували в ОАЕ. Це було зроблено для того, щоби вони реалістично виглядали та були видимими з великих відстаней. Зображення цієї установки можна переглянути тут.

«Це було зроблено для підвищення обізнаності та ажіотажу навколо введення зонда “Надії” до атмосфери Марса, що є віхою в історії ОАЕ», — коментують в управлінні ЗМІ ОАЕ.

Арабський зонд обігне Марс, щоб отримати кращу картину атмосфери планети. Сара Аль Амірі, голова Ради вчених ОАЕ та заступник керівника проєкту, сказала, що сподівається на те, що ця місія надихне нове покоління дослідників космосу.

Веб-сайт комп’ютерних технологій CNET такої ж думки: «Це буде перший зонд, який запропонує повну картину марсіанської атмосфери, забезпечуючи цілісне уявлення про те, як змінюється клімат Марса протягом року. Але тут, на Землі, це може бути ще важливішим: надання надії молодому поколінню, залучення жінок до STEM та сприяння співпраці між народами. “Надія” — це перша міжпланетна місія, яку очолює арабська країна з більшістю мусульман».

9 лютого космічний зонд досяг Марса і успішно вийшов на орбіту планети після семи місяців подорожі до неї. Це дозволило почати відправку даних про атмосферу і клімат Марса

//
Exit mobile version