//

ФЕЙК | Вірусне відео з демонстрацією побічних ефектів вакцини від СOVID-19 виявилося п’ятрічної давнини – Без Брехні

ФЕЙК | Вірусне відео з демонстрацією побічних ефектів вакцини від СOVID-19 виявилося п’ятрічної давнини

Ще з січня 2021 року з південнокорейської платформи Naver Band почало розповсюджуватися чергове оманливе відео. Згодом публікації продовжили поширюватися і на платформі Facebook. На них ніби показано, що дівчина страждає від тяжких побічних ефектів вакцини проти COVID-19. 

Насправді, твердження хибне: запис розповсюджується щонайменше з 2015 року у повідомленнях про дівчинку з Казахстану, яка потрапила до лікарні після того, як отримала щеплення від кору.

Напис корейською мовою, який супроводжує відео, стверджує, що кадри показують «стан підлітка після щеплення проти COVID-19». «У неї судоми і сильна задишка», —  ідеться у дописах. «Вона знаходиться у несвідомому стані і у неї напади кожні 20 секунд». Однак усі коментарі є помилковими.

За допомогою зворотного пошуку зображень системи Google було виявлено, що ці кадри були опубліковані на платформі YouTube 21 березня 2015 року, майже за п’ять років до початку пандемії коронавірусної інфекції.

Радіо Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) також повідомляло про наявність цього запису 20 березня 2015 року. У російськомовній статті мова іде про те, що на відео знято дівчину з казахстанського міста Жанаозен, яка потрапила до лікарні після щеплення проти кору. Посилаючись на місцевого медичного працівника, радіо повідомило, що кадри були зроблені у березні 2015 року. Чиновник додав, що органи охорони здоров’я не пов’язують стан потерпілої з вакциною, про що повідомляє RFE/RL.

//
Exit mobile version