//

ФЕЙКОВІ СВІДОЦТВА про щеплення проти COVID-19 продавали у російському додатку Telegram – Без Брехні

ФЕЙКОВІ СВІДОЦТВА про щеплення проти COVID-19 продавали у російському додатку Telegram

Росія зараз намагається переконати своїх громадян у тому, що її препарат Sputnik V є безпечним та ефективним. До цих заходів РФ вдається, оскільки на поточний момент щеплено лише 3% населення. Замість повноцінної вакцинації деякі росіяни звертаються до мережі Telegram, де вони мають можливість придбати фальшивий сертифікат про щеплення приблизно за 25 доларів. Анонімні продавці в додатку гарантують: ці підроблені документи нададуть росіянам багато привілеїв. Наприклад, вони нібито зможуть сідати на міжнародні рейси, про що пише онлайн-платформа новин Coda Story.

Власне мережа Telegram не відповіла на запит про коментар щодо незаконних продажів на своїй платформі, тому довелося розбиратися власноруч.

Telegram-канали неофіційно працюють як онлайн-супермаркети продуктів чорного ринку. Користувачі використовують програми ботів для здійснення незаконного продажу, який складно відстежити: від поширення синтетичних наркотиків до вилучення персональних даних із мережі Facebook. Російські користувачі досягли особливого успіху завдяки десяткам каналів, які зараз пропонують не лише підроблені документи про вакцинацію Sputnik V. Вони також можуть надати підроблені результати тестів на антитіла і COVID-19 чи довідку від лікаря, яка звільняє пацієнта від щеплення.

На окремих каналах, які досліджував ресурс Coda Story, було представлено повідомлення від адміністраторів, які попереджали своїх користувачів про те, що їх можуть покарати за відмову від вакцинації. «Ходять чутки, що вакцина незабаром стане обов’язковою, а відмова від неї призведе до покарання у вигляді звільнення з роботи, адміністративного чи навіть тяжкого правопорушення», — попередив один з адміністраторів на каналі «Вакцинація. Ні». У цій групі продають три окремі типи документів і публікують відгуки задоволених клієнтів. «Ви найкращі! Незабаром ми вилітаємо на канікули», — сказав один клієнт у відеоролику, опублікованому на каналі.

Такий попит на фальшиві сертифікати про щеплення показує, наскільки глибокою є недовіра до вакцини. Іронія полягає в тому, що жорстка пропаганда, яка супроводжувала запуск Sputnik V, можливо, призвела до зворотних наслідків і викликала недовіру до щеплення. Нинішній рівень вакцинації — лише 3,5%, що є значно меншим показником проти тих країн, які почали вакцинацію через кілька місяців після Росії: 18% у США та понад 33% у Великобританії.

«Дефіциту вакцин немає, але не можна сказати, що і попит на них ажіотажний», — зізнався прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков під час недавнього брифінгу. Окрім того, хоча деякі регіони Росії ще не отримали належну вакцину через зимові умови або ліміт постачань, російський уряд визначив для себе амбіційну мету: вакцинувати 60% населення до літа.

Однак одним з тих росіян, які ще не зробили щеплення, є президент Володимир Путін, який, вихваляючи ефективність Sputnik V, каже, що протримається до кінця літа чи початку осені, перш ніж отримати вакцину.

//
Exit mobile version