//

Фейковий лист Трампа до Байдена | Як виявили фальсифікацію – Без Брехні

Фейковий лист Трампа до Байдена | Як виявили фальсифікацію

Незабаром після того, як Джозеф Байден, новообраний президент Сполучених Штатів Америки, вступив на посаду 20 січня 2021 року, у мережі почало розповсюджуватися зображення з нібито листом його попередника Дональда Трампа. Проте цифрове розслідування французького інформаційного агентства AFP виявило, що передбачуваний лист був зроблений за старим шаблоном, який раніше використовувався в онлайн-обманках. За станом на 27 січня 2021 року Джо Байден не розкривав змісту листа, за його словами, залишеним Дональдом Трампом перед інавгурацією.

 

Зображення листа було опубліковане тут у Facebook 21 січня 2021 року. Ним поділилися понад 250 разів. У нібито листі від 20 січня 2021 року говориться: «Джо, ти знаєш, що я переміг». «Це пам’ятка, яку Трамп залишив Байдену у Білому домі. Трамп — справжній переможець», — ідеться у підписі китайською мовою. Фотографію було поширено в Інтернеті з подібною заявою різними мовами, серед яких англійська, іспанська та російська.

Деякі користувачі на платформі Facebook припускають справжність листа. «Розумний знає, що партія Демс вкрала вибори!», — сказав один з користувачів мережі Facebook. Інші відповіді додавали: «Такі душевні слова, але, на жаль, справедливість не в серцях людей!» і «Трамп, мій вічний герой!»

Білий дім не публікував заяви щодо потенційного листа від 27 січня 2021 року. Фактично, лист був сфабрикований, встановлено розслідуванням агентства AFP. Найперша версія фотографії була у дописі у блозі, опублікованому 20 січня 2021 року. Її переглянули понад 1 мільйона разів. Фото мало підпис: «Лист для Байдена… Мені надіслали це о 5 вечора за британським часом — і попросили не ділитися протягом години. Цей лист Трампа було залишено на столі президента для Байдена».

Криміналістичний аналіз фотографії за допомогою інструмента цифрової перевірки InVID-WeVerify виявив недійсність зображення. Пристрій виявляє сліди, залишені послідовними стисканнями JPEG на зображенні, наприклад, коли зображення вищої якості розміщене на зображенні нижчої якості. Червоні плями на синій картинці внизу указують на підробку.

 

Неправдивий офіційний штамп на листі з написом «Печатка президента США» також свідчить про те, що лист не є справжнім. Останні офіційні листи, надіслані Дональдом Трампом, мають інший підпис. Справжній штамп можна побачити у листі, опублікованому тут британською газетою The Guardian 9 жовтня 2019 року, та тут — бостонською радіостанцією WBUR 26 березня 2020 року,  або  в листі Трампа до Мозлі,  опублікованому  NYT.

Справжній штам має такий вигляд:

На підробному ж листі штамп виглядає так:

Несправжній штамп на листі (ліворуч) і справжній бланк

До того ж, це не єдиний підробний лист. І на всіх використовується саме це штамп. Наприклад тут інша версія “прощального листа”.

Приклади інших підробних листів Трампа

Зміст справжнього листа Дональда Трампа до Джо Байдена жодними офіційними каналами не розкрито станом на 27 січня 2021 року. Останній заявив журналістам, що Трамп залишив йому «дуже щедрий» лист в Овальному кабінеті перед його інавгурацією 20 січня 2021 року.

«Президент написав дуже щедрого листа», —  сказав він. «Оскільки це приватна справа, я не буду обговорювати це, поки не переговорю з ним».

 

 

//
Exit mobile version