//

Інформацію в Instagram будуть перевіряти фактчекери – Без Брехні

Інформацію в Instagram будуть перевіряти фактчекери

Користувачі Instagram можуть повідомляти про підозрілий вміст, а сертифіковані фактчекери проаналізують його достовірність. Робота буде виконуватися групою фахівців, що підписали Кодекс принципів Міжнародної мережі перевірки фактів (IFCN), повідомляє Poynter.

Напередодні Facebook оголосив, що розширює свою програму перевірки фактів (Third Party Fact-Checking Program, скорочено 3PFC) на Instagram. Технічне розгортання вже починається в Сполучених Штатах і має зайняти два тижні, щоб охопити всіх міжнародних користувачів.

Щоб повідомити про підозрілий вміст, користувачам потрібно буде лише натиснути на три точки у верхньому правому куті кожного поста в Instagram, вибрати позначку «це недоречно», а потім «неправдиву інформацію». Потім пости будуть перевірені фахівцями IFCN, які вже працюють з програмою перевірки фактів в більш ніж 30 країнах.

Повідомлення, які визначать як помилкові, не будуть видалені з платформи. За словами Стефані Отвей, представника Instagram, такі пости будуть знижуватися в пошуку і відкріплятися від хештега.

Ось приклад того, як будуть відбуватися позначки і перевірки: припустимо, хтось публікує зображення з написом «2 + 2 = 5» і використовує хештег #MathExpert для просування своєї публікації в Instagram. В той момент, коли сертифікована перевірка фактів оцінює це повідомлення як помилкове, цей фрагмент вмісту перестає відображатися під хештегом #MathExpert.

Процес перевірки фактів в Instagram буде відрізнятися від того, що здійснюється програмою перевірки фактів в новинній стрічці Facebook. У новій екосистемі особі, що публікує повідомлюваний контент, не буде повідомлено ні щодо процесу перевірки, ні щодо підсумкового висновку.

Facebook поряд з великими месенджерами піддається критиці, в тому числі урядами різних країн, через незадовільний контроль за поширенням фейкової інформації. У квітні аналітики повідомили про очікування зниження прибутку інтернет-гіганта. Прогнози підтвердилися: як у тому ж місяці відзначав «Комерсант» прибуток компанії за перший квартал 2019 року склав $2,43 млрд (85 центів за акцію), що на 51% менше, ніж роком раніше. За даними видання, в 2018 році скандал з витоком персональних даних 87 мільйонів користувачів на прибутковості Facebook не позначився.

Раніше Федеральна торгова комісія (FTC) США наклала на Facebook штраф у розмірі 5 мільярдів доларів. Штраф став наслідком обману компанією користувачів про те, як контролюється конфіденційність даних.

 

Сабіна Мусіна. За матеріалами партнерського ресурсу Factcheck.kz

//
Exit mobile version