//

МАНІПУЛЯЦІЯ | Чи дійсно Марс «подав голос» після висадки на червону планету марсоходу «Наполегливість»? – Без Брехні

МАНІПУЛЯЦІЯ | Чи дійсно Марс «подав голос» після висадки на червону планету марсоходу «Наполегливість»?

18 лютого 2021 року НАСА висадило на поверхню червоної планети марсохід «Наполегливість». Наступного дня після цього історичного досягнення у соціальних мережах розпочало циркулювати відео, яке нібито надало перший в історії шанс почути, як звучить простір на поверхні Марсу.

Повідомлення, яке за пару годин набрав майже 3 мільйони переглядів, не містить справжнього звуку, зафіксованого марсоходом «Наполегливість». На момент поширення інформації  про «голос Марсу» планетохід надіслав лише нерухомі зображення — жодного відео чи аудіо. 

Відео було сфабриковано шляхом використання 360-градусного панорамного зображення, зробленого попередником ровера «Наполегливість», марсоходом «Цікавість», у березні 2020 року. НАСА перетворило «1,8 мільярда пікселів панорами» з поверхні Марса на відео. Зверніть увагу, як різні особливості марсіанського ландшафту у відео, такі як верхня частина гори Шарп та Хребет Віри Рубін, збігаються із 360-градусним зображенням марсохода. Також можна побачити сліди ровера в обох матеріалах.

Звук у цьому відео схожий на запис, оприлюднений НАСА у квітні 2019 року. Це аудіо, зроблене посадковим модулем «Проникливість», було зафіксовано за допомогою чутливого сейсмометра — інструменту, що вимірює коливання землі. Ви можете послухати його запис тут. Хоча аудіо було, безумовно, науково значущим, воно не містило справжнього звуку.

Ресурс Space.com повідомляє, що марсохід «Наполегливість» стане першим марсоходом, здатним уловлювати справжній звук з поверхні Марса, оскільки оснащений двома мікрофонами. Попередні ровери бачили, торкалися, «пробували на смак» і відчували запах Марса по-своєму, але ніхто ще не отримував справжнього звуку з червоної планети.

ВИСНОВКИ:

Правда — відео згенероване через використання панорамного зображення у 1,8 мільярда пікселів. Проте фотографію було зроблено іншим марсоходом у березні 2020 року.

Неправда — відео не містить звуку, записаного апаратурою «Наполегливість» у лютому 2021 року. Можливо, аудіо сфабриковано за допомогою обробки сейсмічних показників, зроблених іншим апаратом у квітні 2019 року.

 

//
Exit mobile version