//

«Не карати гінця» | Дослідження «Репортерів без кордонів» про загрози для журналістів через COVID-19 – Без Брехні

«Не карати гінця» | Дослідження «Репортерів без кордонів» про загрози для журналістів через COVID-19

Майже половина  (47%) держав-членів ООН не дотримуються права на інформацію в умовах пандемії коронавірусу. Від початку пандемії COVID-19 міжнародна організація «Репортери без кордонів» зафіксувала порушення прав у  медіасфері не менш ніж у 90 зі 193 країн — членів ООН. Порушення стосуються саме права на висвітлення ситуації з COVID-19. Організація закликає держави вжити заходів для захисту свободи преси й дати можливість журналістам надавати достовірну інформацію.

«Репортери без кордонів» користуються даними моніторингу Tracker-19, який оцінює вплив пандемії COVID-19 на свободу слова. Публікуємо деякі висновки організації.

Африка є найбільш ураженим континентом, де коронакризу висвітлюють під тиском влади різних країн. Чотири з виявлених країн-порушниць Африки відносно високо сидять у рейтингу Світового індексу свободи преси. Серед них Гана (30-те місце), де кореспондент Deutsche Welle Africa зазнав удару ножем від представниці Збройних сил країни, висвітлюючи ефективність карантинних заходів.

Азія, де почалася пандемія, також зазнала сильного тиску. Згідно з даними, зібраними командою «Репортерів без кордонів», засади свободи преси були порушені у 27 країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону та Центральної Азії.

У Європі, яка стала другим епіцентром епідемії, зафіксовані порушення у 14 країнах-членах ЄС та Балканського регіону. На західній півкулі дев’ять із десяти країн-порушниць розташовані в Південній чи Центральній Америці.

У Білорусі журналісту-розслідувачу загрожує 10 років в’язниці за критику президентської стратегії. У Нікарагуа уряд Даніеля Ортега розгорнув велику дезінформаційну кампанію та перешкоджав роботі незалежної преси, щоб заперечувати та мінімізувати вплив пандемії в країні. У Зімбабве та Уганді, де сталася чверть зафіксованих порушень на континенті, правоохоронці не лише заарештовують журналістів, а й застосовують до них фізичну силу. В Індії та Бангладеш поліція відповідальна за більшість випадків насильства над журналістами. Часом це трапляється навіть в Україні.

На Близькому Сході наразі виявлено п’ять таких країн. Найбільше порушень в Ірані: поширення хвороби в країні супроводжувалося посиленням репресій щодо незалежних журналістів. З початку пандемії щонайменше 28 із них влада переслідувала, взяла під слідство чи заарештувала.

Проте порушення свободи слова і преси відбулися не тільки в країнах із найгіршими рейтингами Світового індексу свободи преси. Деякі європейські країни, де стан свободи преси зазвичай вважається хорошим або досить хорошим, проявили себе негативно. Мова йде про сім країн, шість з яких є членами ЄС. Особливо це стосується Німеччини та Великої Британії, що займають, відповідно, 11-те й 35-тн місця у списку зі 180 країн. Німецьких журналістів жорстоко побили під час мітингу проти карантинних обмежень. У Великій Британії  уряд зловживав відносно ЗМІ, які публікували критику влади до боротьби з пандемією.

В таких країнах як КамбоджаМ’янмаСербія та Туреччина журналісти ризикують бути ув’язненими через критичні статті про COVID-19.

Серед порушників помітили навіть президентів. У США з початку коронавірусної кризи президент Дональд Трамп під час своїх щоденних пресбрифінгів займався вербальним пресингом ЗМІ. Своїми критичними висловленнями він образив щонайменше вісім журналістів. Президент Бразилії Жаїр Болсонару також вирізняється цькуванням ЗМІ.

«Особливе занепокоєння викликає той факт, що коронавірусна криза слугує приводом для збільшення та поширення порушень свободи преси по всьому світу, в тому числі у країнах, які вважають демократичними взірцями», — вважає, генеральний секретар «Репортерів без кордонів» Крістоф Делуар.  

Він закликає не карати «медійних гінців», які можуть принести сумну звістку, а зробити все, щоб захистити їх і дати ЗМІ змогу отримувати достовірну інформацію. Це в свою чергу допоможе подолати кризу.

//
Exit mobile version