//

Російський екологічний Фонд перезапустив ФЕЙК про те, що вакцинація суперечить Нюрберзькому кодексу – Без Брехні

Російський екологічний Фонд перезапустив ФЕЙК про те, що вакцинація суперечить Нюрберзькому кодексу

Національний екологічний фонд (НЕФ), до слова зареєстрований в РФ ще у 1997 році із дуже широким тематичним колом питань: від боротьби з ГМО-продуктами до захисту бджіл і спадщини Реріхів, заявляє на своєму сайті про те, що «обов’язкова вакцинація – це всесвітній медичний експеримент проекту COVID-19», який порушує Нюрнберзький кодекс.

Чергову антивксівську теорію активно підхопили «пророки» із Youtube.

У тексті заяви зустрічаються вже добре знайомі нашим читачам фейковий наративи про змову проти людства, рада з євгеніки, Генрі Кіссінджера і «проріджування стада» за допомогою вакцинації. То де ж хитрують і відверто брешуть, так звані екологи.

Впадає в око маніпулятивний констект із штучиним поєднанням обставин поточної пандемії та суті і духу Нюрнберзького кодексу. Інша маніпуляція полягає у спробі видати вакцинацію за медичний експеримент, про який йде мова в кодексі.

Нагадаємо, що 3-ю фазу випробувань пройшло вже близько 32 вакцини, 21 з яких схвалена до застосування в тих чи інших країнах світу (за станом на 3 серпня 2021 року). Тобто навіть якщо і вживати словосполучення «медичний експеримент» в зв’язці зі словосполученням «вакцинація від коронавируса», то «експериментальний» період – а це доклінічні випробування і 3 фази клінічних випробувань, в яких брали участь добровольці – для багатьох вакцин вже давно і успішно пройшов.

У Нюрнберзькому кодексі крім усього іншого зазначено, що випробування за участю людей слідують за дослідженнями за участю тварин. Саме тому зараз в світі спочатку проходять доклінічні, а потім клінічні випробування. Тож вже у ключовому посилі, «екологи» вводять людей в оману, стверджуючи, що вакцинація (препаратами, які вже пройшли всі необхідні стадії випробувань) продовжує бути експериментом.

Варто зауважити, наратив про те, що вакцинація порушує Нюрнберзький кодекс був запущений зовсім не Національним екологічним фондом з РФ – росіяни його перезапустили саме зараз (про закулісні наміри можна тільки здогадуватися).

В англомовному просторі він з’явився приблизно в квітні минулого року. У травні минулого року твердження перевірив AFP Fact Check. А в березні цього року про це писали грузинські фактчекери. В інтерв’ю AFP Fact Check професор біоетики Пенсільванського університету доктор Джонатан Д. Морено заявив:  «Нюрнберзький кодекс стосується проведення експериментів на людях, а не вакцинації». Його колега по університету, професор медичної етики Стівен Джоффе доповнив: «Вакцини жодним чином не є порушенням Нюрнберзького кодексу».

 

Матеріал підготовлений в рамках співпраці мережі фактчекінгових проектів EFMN.

//
Exit mobile version