//

Уряд Австралії може взяти під контроль ситуацію з поширенням дезінформації у Facebook, Twitter, TikTok у австралійському інфопросторі – Без Брехні

Уряд Австралії може взяти під контроль ситуацію з поширенням дезінформації у Facebook, Twitter, TikTok у австралійському інфопросторі

Австралійський уряд не виключив можливості вжити жорсткіших заходів стосовно гігантів соціальних мереж, таких як Facebook і Twitter, якщо новий кодекс не зможе обмежити поширення неправдивої та оманливої інформації на цих платформах. Мова йде про новий кодекс практики, розроблений галузевою організацією Digi і прийнятий майданчиками: Twitter , Google, Facebook, Microsoft, Redbubble та TikTok.

Як пише The Guardian, згідно з цим кодексом, підписанти повинні будуть розробити процеси для виявлення, перегляду та видалення усіх видів дезінформації в межах своїх платформ. Кодекс також вимагатиме видаляти фейки, призупиняти облікові записи, відзначати оманливий вміст, демонетизувати дезінформацію, проводити перегляд рішень, спрямованих на протидію брехні, та змінювати пріоритезацію відповідного вмісту. Як код працюватиме на практиці, це ще належить з’ясувати. Компанії, які погодились із ним, повинні будуть публікувати щорічні звіти про те, яким чином вони досягають цілей кодексу, а перші звіти про його ефективність мають бути подані в травні.

«У цьому кодексі ми працювали над урівноваженням того, що очікують люди, на нашу думку, спілкуючись через Інтернет»,  — заявила Суніта Бозе, керуюча директорка організації Digi. «Компанії зобов’язуються забезпечити надійні заходи захисту від шкідливої ​​неправдивої та оманливої інформації, які також захищають конфіденційність, свободу слова та політичну комунікацію».

У свою чергу Reset Australia, організація, яка лобіює регулювання технічних гігантів, назвала цей код «безсоромним і безглуздим» та закликала створити незалежний державний регулятор. «Цей млявий, беззубий кодекс одночасно є безсоромним і безглуздим» — заявив Кріс Купер, виконавчий директор організації. «Це лише підсилює зарозумілість таких гігантів, як Facebook». Вони додали, що нібито не в ділових інтересах цих платформ вживати реальних заходів проти дезінформації. «Це режим, регулювання, над яким посміються за межами невеличких міст, якщо його запропонує будь-яка інша крупна галузь».

Питання з цього приводу було поставлено Суніті Бозе. Тож, чи адаптувала якась із компаній, які підписали кодекс, свою політику? Керуюча директорка організації Digi відповіла медіа-сайту Guardian Australia, що компанії вже змінювали свою політику, особливо тоді, коли справа стосувалася пандемії COVID-19. «Підписання цього кодексу проти дезінформації означає, що вони віддані такій роботі, а громадськість матиме ширше бачення, оскільки кожна [компанія] публікує щорічні звіти», — сказала вона.

Таким чином, якщо новинна стаття розповсюджується як дезінформація, кодекс дозволить платформам вжити заходів проти неї шляхом перевірки фактів або видалення.

Міністр зв’язку Пол Флетчер заявив, що уряд побачить, як кодекс працює на практиці, і не виключає жодних подальших дій. «Уряд Моррісона уважно спостерігатиме, чи ефективно цей добровільний кодекс забезпечує захист від серйозної шкоди, яка виникає внаслідок поширення неправдивої та оманливої інформації на цифрових платформах», — прокоментував він.

Голова Австралійського управління зв’язку та ЗМІ (ACMA), Неріда О’Лафлін, призвала компанії підписатися під усіма задачами кодексу та йти далі.

//
Exit mobile version