//

В країнах Центральної Азії запустили антифейкову ігрову платформу для молоді – Без Брехні

В країнах Центральної Азії запустили антифейкову ігрову платформу для молоді

Молодь Казахстану, Узбекистану, Киргизстану і Таджикистану може спробувати протидіяти дезінформації та мові ворожнечі в ігровій атмосфері. Проект «Медіа і інформаційна грамотність для підвищення критичного мислення молоді Центральної Азії» (BRYCA) розроблений за фінансової підтримки Євросоюзу і здійснюється групою неурядових організацій. Проект включає два компонента. Перший – ігрова платформа QLEVER. Це освітньо-розважальний інтернет-портал, доступний для смартфонів на Android, також діє веб-сай.

Навички визначення фейковий інформації та мови ворожнечі прищеплюються за допомогою інтелектуальної гри. Важливо, що освітнє наповнення тут засновано на реальних прикладах ненависницьких висловлювань, фальсифікацій і маніпуляцій, які виявлені за допомогою спеціальних досліджень в регіоні.

Другий компонент проекту BRYCA – розширення доступу до освітніх матеріалів з медіаінформаційного грамотності. Діяльність в цьому напрямку має багатий досвід, який був отриманий при розробці онлайн-платформи Медіа Сабак, а також кількох посібників з медіаграмотності.

Поточна завдання – гармонізація існуючих посібників і розробка нового з прицілом на вразливу молодь. Крім того, платформу Медіа Сабак доповнять новими матеріалами російською, українською, киргизькою, узбецькою і таджицькою мовами.

Освітній проект BRYCA здійснюється неурядовими організаціями IREX Europe (Франція), Центром підтримки ЗМІ (Киргизстан), Міжнародним центром журналістики MediaNet (Казахстан), Центром розвитку сучасної журналістики (Узбекистан), і Громадською організацією «Гурдофарід» (Таджикистан). Проект діє до кінця 2022 року.

//
Exit mobile version