//

Як херсонці стали жертвою «радіоактивно-інформаційного» фейку – Без Брехні

Як херсонці стали жертвою «радіоактивно-інформаційного» фейку

Вибух на полігоні під Сєвєродвінськом 8 серпня українські ЗМІ швидко охрестили «другим Чорнобилем». Інформацію про російської ракети та політ радіоактивних хмар над планетою вперше розповсюдили всеукраїнські ЗМІ із посиланням на пост у твіттері голови Організації договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань Лассина Зербо. Цю новину швидко підхопили херсонські сайти.

ТЕЗА 1: «Взрыв на полигоне в РФ: радиационное облако накрыло Крым и Херсонщину (карта)»

«На карте показано движение облака. 15 августа оно задело оккупированный Крым и большую часть Юго-Восточной Украины, в частности – Херсонскую область, а местами – Центральную часть страны.»

ВЕРДИКТ: ФЕЙК

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Голова Організації договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань Лассина Зербо опублікував 18 серпня у твіттері карту потенційного (ще раз: потенційного) руху хмар. Після того, як ЗМІ повідомили, що радіаційна хмара накрила Крим та Херсонщину, опублікував наступного дня у твіттері організації ще один пост, наголосивши що карта — це «стандартне моделювання для імітації можливого руху радіонуклідів (якщо такі є)». Тобто ця карта не відображала поточний радіаційний стан на зазначених територіях.

ТЕЗА 2: «Над Херсонщиной несколько дней летало радиоактивное облако: в ГосЧС прокомментировали ситуацию».

ВЕРДИКТ: ФЕЙК з ознаками МАНІПУЛЯЦІЇ.

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Радіаційний стан щодня перевіряє Державна служба з надзвичайних ситуацій. Дані щодо кількості радіонуклідів у ґрунті та воді щодня публікуються на сайті ДСНС у Херсонській області. А перевірити загальноукраїнський рівень радіаційного фону можна на сайті гідрометцентру.

За офіційною інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій в Херсонській області, радіаційний стан у регіоні не змінювався і був у межах норми. Тобто теза про радіоактивну хмару над Херсонщиною є фейковою з ознаками маніпуляції.

Автор: Дмитрий Багненко«Вгору», м.Херсон

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчекінструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

Ще по темі:

//
Exit mobile version