//

Як веб-сайти нарощують аудиторію та монетизують дезінформацію про вакцинацію – Без Брехні

Як веб-сайти нарощують аудиторію та монетизують дезінформацію про вакцинацію

Онлайн-ресурси, ідеологія яких направлена проти вакцинації, використовують численну конфігурацію інструментів відстеження реклами, соціальних мереж та аналітики для залучення трафіку, формування аудиторії та монетизації дезінформації. Зростання руху проти вакцинації не є дивним. Пандемія COVID-19 призвела до формування хаотичної та невизначеної інформаційної екосистеми, створивши ідеальні умови для процвітання чуток та теорій змов. Рух проти вакцинації —  хоча він досі залишається меншиною в Інтернеті — є гучним і дедалі поширенішим джерелом дезінформації. Проте яким чином усе це функціонує і монетизує дезінформацію? Проаналізував фактчекінговий проєкт First Draft News.

Деякі з найбільших технологічних платформ, ураховуючи Google (який володіє YouTube) та Facebook, нещодавно заявили, що вживатимуть агресивніших заходів проти матеріалів з дезінформацію про вакцини. Проте ці компанії — це більше, ніж типові платформи для різного виду публікацій. Майданчики Google і Facebook також пропонують набір спеціальних інструментів, наприклад, трекери для моніторингу залучення аудиторії, створення окремих мереж для підписників та цільової реклами.

Для визначення конкретного алгоритму, за яким веб-сайти використовують ці інструменти, проєкт First Draft News провів аналіз трекерів, що їх використовують 60 веб-сайтів, направлених проти вакцинації. Застосовуючи інструменти, як-от DMI (ініціатива з відстеження цифрових методів) і Gephi (інструмент мережевого аналізу, який візуалізує відносини між суб’єктами і соціальними структурами), спеціалісти пояснюють, як саме ці сайти працюють з великою конфігурацією реклами, соціальними медіа та аналітикою трекерів задля управління трафіком, побудови аудиторії і монетизації діяльності своїх користувачів.

Дослідження виявило, що смітникові веб-сайти, незважаючи на останні заяви великих платформ, у різних точках встановлюють та налаштовують комбінації аналітичних трекерів для полегшення потоку трафіку на свої ресурси, створення аудиторій та спільнот, а також націлювання та розміщення рекламних оголошень. Хоча деякі з цих онлайн-джерел були занесені провайдерами до чорного списку, це, утім, указує на важливу роль, яку технології цих компаній зіграли у боротьбі проти смітникових сайтів.

Далі мережевий аналіз показує, що інструменти, як-от Google Analytics, Facebook Connect та DoubleClick є одними з найбільш поширених трекерів серед 60 проаналізованих веб-сайтів. Розмір цих точок (чи вузлів), а також їх розташування в центрі зображення вказують на їх важливість у мережі. Різні лінії (чи краї), які є мацаками цих популярних трекерів, підкреслюють різні зв’язки між технологіями трекера та іншими веб-ресурсами. Хоча багато джерел дезінформації про вакцинацію спільно використовують ці технології відстеження (Google Analytics, Facebook Connect та DoubleClick), не всі сайти застосовують однакові стратегії публікації чи монетизації.

Один веб-сайт використовував конкретний набір трекерів, пов’язаних із «програмною рекламою», де беруть участь різні алгоритми. Цей ресурс відносно окремо розташований (у нижній правій частині зображення) від основного кластера точок. Це пояснюється тим, що багато трекерів (представлені малими вузлами, що обертаються навколо великого вузла в центрі) були унікальними. Це ілюструє, як деякі «анти-вакцинні джерела» експериментують з новими технологіями і послугами для монетизації їх змісту.

Все ж таки не можна точно сказати, скільки грошей заробляють такі веб-сайти, використовуючи подібні типи відстеження. Код, що складається з цих трекерів, все ще може існувати на онлайн-ресурсі, навіть якщо провайдери трекерів заборонять їх використання. Як? Ускладнюючи процес встановлення чітких зв’язків між веб-сайтами та технологічними платформами за допомогою мережевого аналізу. Утім, наявність на цих сайтах безлічі різних інструментів відстеження реклами, а не лише основних платформ, доводять, що веб-сайти, націлені проти вакцинації, прагнуть монетизувати свій вміст за допомогою реклами.

Таке вивчення трекерів пропонує закулісний погляд на те, яким чином влаштовані ці сайти, яким чином вони працюють і як прагнуть заробити гроші. При використанні підходу мережевого аналізу можна показати публікації чи бізнес-моделі, закладені в основу «анти-вакцинних джерел».

Тому мережі трекерів розповідають лише одну частину історії. Наприклад, оглядаючи інтерфейси та код цих веб-сайтів вручну, можна виявити інші способи, завдяки яким ці ресурси можуть формувати аудиторію та монетизувати вміст. Наприклад, через інформаційні бюлетені, продаж власних продуктів, які в деяких випадках розміщуються та продаються на сайті Amazon.

Вищезазначений аналіз не є вичерпним дослідженням усіх веб-сайтів, що просувають дезінформацію про вакцину. Це лише невелика їх вибірка. Проте аналіз демонструє різні способи створення онлайн-ресурсів проти вакцинації для формування аудиторії та монетизації своїх сайтів. Допоки існують способи заробляти гроші на дезінформації, стимул до публікації та пропагування оманливого вмісту залишатиметься.

//
Exit mobile version