//

ЄС планує введення санкцій проти країн, які поширюють дезінформацію – Без Брехні

ЄС планує введення санкцій проти країн, які поширюють дезінформацію

Наступного року Європейська комісія представить законопроєкт про обмеження впливу державних суб’єктів на вибори в Європі. “Я не хочу, щоби вибори були змаганням брудних методів”, – висловилась єврокомісарка з питань правосуддя, захисту прав споживачів та гендерної рівності – Віра Джоурова.

Європейська комісія заявила, що сподівається на “введення санкцій” стосовно тих, хто поширює фейкові новини. Про це повідомляє міжнародний мовник Німеччини “Deutsche Welle” 

Віце-президент виконавчого органу Європейського Союзу Віра Джоурова підкреслила, що наступного року вона оприлюднить законодавство, яке буде націлене на суб’єкти, зокрема на “іноземних гравців” Росії та Китаю, які поширюють дезінформацію.

“Ми не прагнемо стати Міністерством правди”, – із посиланням на дистопічний роман “Дев’ятнадцять вісімдесят чотири” Джорджа Оруела, сказала високопоставлена представниця ЄС 3-го грудня журналістам у Брюсселі.

Джоурова заявила, що новий регламент буде “забезпечувати чесні публічні дебати”.

“Нові технології повинні бути інструментами емансипації, а не дезінформації. Я не хочу, щоби вибори були конкуренцією брудних методів. Ми бачили достатньо результатів з Cambridge Analytica та Брексітом”, – додала вона.

Оприлюднення законодавства планується на третій квартал 2021 року, як зазначають джерела в ЄС.

Очікується, що будь-які санкції відповідатимуть режиму кіберсанкцій ЄС, який вперше цього року був використаний для заморожування активів та запровадження заборони на отримання віз для правопорушників – насамперед громадян та компаній Росії, Китаю та Північної Кореї – які, імовірно, були пов’язані з нападами.

Європейська комісія вперше пропонує ввести санкції за поширення дезінформації.

У політичному документі зазначається, що план виходить у той час, коли “посилюється тиск на демократію, верховенство влади закону та прав людини в усьому світі”.

Європейський Союз вже має свою робочу групу EastStratCom, підрозділ Європейської служби зовнішньополітичної діяльності, яка контролює російську дезінформацію. З моменту моніторингу в 2015 році вона виявила близько 10 тисяч прикладів прокремлівської дезінформації.

Джоурова заявила, що європейців завалює “лавина” дезінформації, особливо під час нинішньої пандемії коронавірусу, метою якої є інформаційна дезорієнтація людей у Європі.

ЄС також планує запропонувати нові закони для онлайн-платформ, таких як Facebook, Google та Twitter, щоби вжити більше заходів щодо прозорості розміщення реклами та проти фейкових акаунтів.

//
Exit mobile version