//

Не встиг мер Мелітополя Сергій Мінько обратися до ВРУ, а вже роздає маніпулятивні “депутатські” коментарі щодо позачергових місцевих виборів – Без Брехні

Не встиг мер Мелітополя Сергій Мінько обратися до ВРУ, а вже роздає маніпулятивні “депутатські” коментарі щодо позачергових місцевих виборів

Новообраний депутат-мажоритарник до Верховної Ради, мер Мелітополя Сергій Мінько, негативно сприймає можливі дострокові місцеві вибори. З новою Верховною Радою вони можуть відбутися уже цієї осені. Про це депутат повідомив в інтерв’ю інтернет-сайту «Риа-Мелитополь».

 

ТЕЗА 1: «Во-первых, любые выборы требуют средств. Для бюджета нашей страны выделить на них деньги в конце бюджетного года очень накладно. Бюджет уже утвержден и эти деньги могут быть сняты с какой-то статьи расходов, а значит, это решение будет иметь негативные последствия»

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ

Дійсно на будь-які вибори в Україні потрібні кошти. Згідно Закону України «Про місцеві вибори» ст. 68: «Бюджетні витрати на підготовку і проведення місцевих виборів здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України, коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України, коштів відповідних місцевих бюджетів».

Бюджет України на 2019 рік дійсно вже затверджений від 23.11.2018 року. У ньому непередбачені кошти на позачергові місцеві вибори цієї осені.

 

ТЕЗА 2: «Второе – если досрочные выборы в этом году состоятся, согласно Конституции очередные выборы осенью 2020 года не будут отменены. В чем тогда смысл досрочных выборов? Если к власти на местах придут новые люди, что они смогут сделать за короткую каденцию в рамках одного года?»

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА / МАНІПУЛЯЦІЯ 

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ

Чергові місцеві вибори в Україні мають відбутися 25 жовтня 2020 року, за статтею 141 Конституції: «чергові вибори сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, сільських, селищних, міських голів відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах».

Однак існує можливість проведення позачергових виборів. За Конституцією України статтею 85 передбачено, що рішення про прийняття позачергових та чергових місцевих виборів приймає Верховна Рада. У статті 14 Закону України «Про місцеві вибори» ВР має зробити це не пізніше ніж у 90-денний строк припинення повноважень місцевих рад, сільського, селищного, міського голови. Це стосується лише окремих рад, а не загальну дострокову виборчу кампанію.

Це означає, що ті місцеві ради, в яких можуть провести дострокові вибори в цьому році, не будуть переобиратись у 2020.

Згідно зі ст. 14 Закону України «Про місцеві вибори», позачергові місцеві вибори призначаються Верховною Радою України у разі дострокового припинення повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної в місті, сільської, селищної ради, сільського, селищного, міського голови, а також в інших випадках, передбачених законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Згідно зі ст. 78 Закону України «Про місцеве самоврядування», умовами для дострокового припинення повноважень місцевих рад є:

Отже, можна вважати, що мер Мелітополя Сергій Мінько збрехав, коли сказав що чергові вибори обов’язково відбудуться у тих округах, де цього року можуть провести позачергові.

 

Автор: Тихий Вир

//
Exit mobile version