//

Боротьба з корупцією та маніпуляція заступника голови Херсонської обласної ради Василя Зеленчука – Без Брехні

Боротьба з корупцією та маніпуляція заступника голови Херсонської обласної ради Василя Зеленчука

Василь Зеленчук восени 2015 року став депутатом Херсонської обласної ради VІІ скликання.  З грудня 2015 року обраний першим заступником голови Херсонської обласної ради. На особистому сайті Василя Зеленчука в розділі «Біографія» зазначено, що на цієї посаді він активно займається боротьбою з корупцією.  Проте не все так однозначно в цій боротьбі…

 

ТЕЗА : «У грудні 2015 року обраний першим заступником голови Херсонської обласної ради, активно займається боротьбою з корупцією».

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Василя Зеленчука обрано першим заступником голови ХОР під час 1 сесії обласної ради VІІ скликання 09.12.2015. На той час головою обласної ради був Андрій Путілов.

Наразі в провадженні слідчого відділення Херсонського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Херсонській області перебуває кримінальне провадження від 28.06.2018, відкрите за зверненням першого заступника голови Херсонської обласної ради Зеленчука В.В. щодо виявлених фактів, пов’язаних з розкраданням коштів та майна у Херсонському вищому училищі фізичної культури Херсонської міської ради.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 191 Кримінального кодексу України (Привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, – карається штрафом до 850 гривень, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі до чотирьох років, або позбавленням волі до чотирьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого).

Згідно з матеріалами справи, обнародуваними в Єдиному реєстрі судових рішень, під час перевірки встановлені порушення норм харчування, а саме: скорочення асортименту меню та заміна на значно дешевші та не рівноцінні продукти.

У вересні цього року за клопотанням слідчого суд призначив проведення експертизи: чи завищена вартість продуктів харчування, чи ні.

У той же час першого заступника голови Херсонської обласної ради Зеленчука Василя Васильовича тепер самого звинувачують у корупційному правопорушенні.  Національне агентство з питань запобігання корупції на засіданні 02 серпня 2019 року прийняло рішення направити до суду 12 протоколів стосовно цієї особи.

НАЗК повідомило, що перший заступник голови ХОР несвоєчасно подав без поважних причин щорічну декларацію за 2018 рік, а також не повідомив Національне агентство про суттєві зміни  майнового стану в 11 випадках отримання доходу: поворотної фінансової допомоги від товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім Україна» на загальну суму 2 650 000 грн.

Протоколи було направлено на розгляд в Херсонській міській суд. Однак засідання декілька раз переносилися через неявку Василя Зеленчука:

«На судові засідання правопорушник не з’являвся. В судові засідання призначені на 19.08.2019 р., 28.08.2019 р., 03.09.2019 р., 12.09.2019 р. ОСОБА_1 не з`явився. Про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення від 26.08.2019 року та копією журналу реєстрації розносної кореспонденції, згідно якого судові повістки було отримано 11.09.2019 р. відповідальною особою за місцем роботи порушника. Вказане може свідчити, що порушник свідомо ухиляється від явки в судові засідання» – цитата судового рішення.

Суддя Херсонського міського суду Юлія Бочко 12 вересня визнала посадовця винним у пред’явлених звинуваченнях та постановила:  стягнути  штраф  3400 гривень і 384 грн. судового збору на користь держави.

Проте рішення поки не набрало чинності, бо 26 вересня Василь Зеленчук направив апеляційну скаргу.

Крім того, НАЗК внесено припис голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру стосовно його першого заступника Василя Зеленчука, який передав в управління належні йому корпоративні права з порушенням вимог частини першої статті 36 Закону України «Про запобігання корупції».

Національне агентство з питань запобігання корупції вимагає провести службове розслідування для виявлення причин та умов, що призвели до невиконання першим заступником голови Херсонської обласної ради Василем Зеленчуком вимог частини першої статті 36 Закону України «Про запобігання корупції» та розглянути питання щодо притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності.

 

Автор:  Вікториія Глібова, «Вгору»

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

Ще по темі:

//
Exit mobile version