//

Чи буде обласна виборча комісія перераховувати голоси до облради? Спростовуємо МІФИ – Без Брехні

Чи буде обласна виборча комісія перераховувати голоси до облради? Спростовуємо МІФИ

Ми вже повідомляли про те, що протокол про підсумки виборів до Херсонської обласної ради від 6 листопдаа 2020 року визнали недійсним у суді. Херсонська обласна територіальна виборча комісія подала апеляцію — і наразі ми вже знаємо її результати. Але в низці видань з’явилась помилкова інформація про результати суду, а на доданок — повноваження комісії припинили достроково. Розбираємось, що до чого.

 

МЕСЕДЖ 1. Що писали про комісію і чому це не зовсім правда

В низці онлайн-джерел з’явилась інформація про те, що територіальну виборчу комісію Херсонської області зобов’язали перерахувати голоси на кількох дільницях. Ось приклади публікацій, які ми заархівували на випадок внесення в них змін:

Одне видання пише про стадію першої інстанції суду, де суд зобов’язує обласну територіальну виборчу комісію перерахувати голоси.

Інше видання пише про перерахунок голосів вже після апеляційної інстанції. Дійсно, суд першої інстанції ухвалив зокрема перерахувати голоси на дільницях двох округів. Тобто ця інформація правдива.

Далі комісія оскаржує це рішення в апеляційній інстанції — і вже в рішенні апеляційної інстанції про перерахунок голосів саме обласною комісією не йдеться. Тут обласну комісію зобов’язали здійснити повноваження двох комісій — Бехтерської і Каховської — щодо встановлення підсумків голосування.

У цьому ж документі апеляційного суду є відсилання до частини 1 статті 255 Виборчого кодексу України про те, що територіальні виборчі комісії встановлюють підсумки голосування шляхом складання відповідного протоколу з таких місцевих виборів:

Тобто йдеться про складання протоколу, а не перерахунок голосів.

Повний текст документу апеляційного суду можна подивитись за посиланням — це фото документу від Кавун.City. Отже, обласну ТВК апеляційний суд зобов’язав саме встановити результати виборів, а не перераховувати голоси. Це різні процеси. Втім, протиправною бездіяльність комісії визнали — це правда.

МЕСЕДЖ 2. Чому взагалі був суд?

6 листопада — в день, коли ТВК Херсонської області оголосила вперше підсумки голосування за вибори депутатів Херсонської обласної ради — дві організації політичних партій подали позови до суду із вимогами визнати протиправною бездіяльність комісії щодо встановлення підсумків виборів на кількох дільницях. Йдеться про дільниці в Бехтерах та Каховці.

Суд першої інстанції відбувся 7 листопада, апеляційної — 15-го.

МЕСЕДЖ 3. Комісію розпустили?

Іще одна новина, яка облетіла ЗМІ, це той факт, що Херсонську обласну територіальну комісію розпустили. Можна сказати, що це правда: її повноваження припинили достроково. Саме так це формулюється вірно.

Так, до Центральної вибочої комісії надійшли скарги Херсонських обласних організацій політичних партій «НАШ КРАЙ», «СЛУГА НАРОДУ» та Херсонської регіональної організації Політичної партії «Партія Ігоря Колихаєва «НАМ ТУТ ЖИТИ!». У скаргах просили достроково припинити повноваження зазначеної комісії у зв’язку із вчиненням нею одноразового грубого порушення законодавства, встановленого рішенням П’ятого апеляційного адміністративного суду. Судом, зокрема, було визнано протиправною бездіяльність цієї ТВК щодо нездійснення повноважень Бехтерської сільської ТВК Скадовського району та Каховської міської ТВК Каховського району Херсонської області щодо встановлення підсумків голосування в межах частини територіальних виборчих округів № 3 та № 5.

Комісія встановила, що станом на момент розгляду цього питання Херсонська обласна ТВК не виконала постанову суду.

Окрім того, зі звернення, яке надійшло до ЦВК, вбачається, що вказана комісія не виконує свої повноваження у звʼязку з неможливістю забезпечити кворум, необхідний для повноважного прийняття рішень. При цьому будь-яких підтверджуючих документів поважності причин відсутності членів Херсонської обласної ТВК на її засіданні Комісії надано не було.

Відтак Комісія задовольнила вказані скарги, визнавши протиправною бездіяльність Херсонської обласної ТВК щодо невиконання рішення суду.

Разом з тим ЦВК встановила факт одноразового грубого порушення Херсонською обласною ТВК законодавства та достроково припинила повноваження усього її складу.

При цьому встановлено, що місцеві організації політичних партій, за поданнями яких до складу цієї комісії було включено осіб, повноваження яких достроково припинено, можуть не пізніше 15 години 13 листопада 2020 року подати до ЦВК кандидатури для включення до її складу.

Комісія зобов’язала Херсонську обласну ТВК після сформування її нового складу невідкладно виконати відповідну постанову П’ятого апеляційного адміністративного суду.

МЕСЕДЖ 4. Що за кримінальна справа?

Наразі поліція відкрила кримінальне провадження за фактом внесення недостовірних даних у документацію двох територіальних виборчих комісій на Херсонщині. Зокрема, порушення зафіксували в документації, яка стосується виборів депутатів Херсонської обласної ради. Фальшування відбулися у Бехтерській сільській та Каховській міській ТВК.

Правоохоронці вже допитали членів кількох дільничних виборчих комісій, провели технічні експертизи документів і виявили факт дописування «необхідних» даних у протоколах про підрахунок голосів.

Кримінальне провадження порушили за частиною 2 статті 158-3 Кримінального кодексу України «Фальсифікація, підроблення, викрадення, пошкодження або знищення виборчої документації».

Матеріал підготовлено в рамках проекту “Придія фейкам і маніпуляціям під час місцевих виборів” факчекерами ресурсу Kavun.city

//
Exit mobile version