//

Чи дійсно Харків — єдине місто, де пенсіонери мають безкоштовний проїзд у міськтранспорті? – Без Брехні

Чи дійсно Харків — єдине місто, де пенсіонери мають безкоштовний проїзд у міськтранспорті?

Голова Новобаварської райадміністрації Тетяна Цибульник запевняє, що тільки в Харкові пенсіонери можуть пересуватися безкоштовно в міському транспорті. На цьому твердженні чиновниця акцентувала увагу під час розмови з мешканцями Холодної гори щодо можливо незаконної забудови біля метро 10 вересня. Медіагрупа «Накипіло» перевірила слова чиновниці.

 

МЕСЕДЖ: “Харків — єдине місто, де пенсіонери можуть безкоштовно користуватися міським транспортом”.

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

Під час зустрічі Цибульник звернула увагу мешканців на заслуги перед містом мера Генадія Кернеса. В однієї з присутніх жінок чиновниця запитала: «Скажіть, чи є ще місто в Україні, хоча б одне, де пенсіонерам (зробили— ред.) безкоштовний проїзд?». На позитивну відповідь мешканки голова райадміністрації відповіла «Нічого подібного». Таким чином, Тетяна Цибульник фактично визнала Харків єдиним містом, де пенсіонерам надається безкоштовне пересування в міському транспорті.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, пенсіонери за віком мають право на безоплатний проїзд в міському пасажирському транспорті. 

Пільги на пересування громадським транспортом фінансуються за рахунок місцевих бюджетів. У Харкові пенсіонери можуть безоплатно проїхатися в трамваях та тролейбусах. Проте таке право мають мешканці й в інших містах України. Наприклад, у Львові з 1 лютого цього року пільговики отримали можливість пересуватися безкоштовно у всьому міському транспорті, зокрема в маршрутних автобусах (місто компенсує кошти приватним перевізникам). У столиці пенсіонери можуть безкоштовно скористатися метро, автобусом, трамваєм або тролейбусом, приклавши до валідатора «Картку киянина».

 

Автор: Віктор Пічугін, видання “Накипіло”

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

//
Exit mobile version