//

Чи говорила правду поки що міністер освіти Гриневич про інклюзивну освіту у Запорізькій області – Без Брехні

Чи говорила правду поки що міністер освіти Гриневич про інклюзивну освіту у Запорізькій області

Міністер освіти України Лілія Гриневич завітала до Запоріжжя і розповіла про успіхи інклюзивної освіти. Зокрема про кошти на інклюзію у дошкільних освітніх закладах, які були вперше у цьому році направленні для дітей із дитячих садочків:  «Саме 2019 року ми вперше виділили субвенцію на інклюзію в дошкільній освіті. Запорізька область є флагманом упровадження інклюзії в закладах освіти. Вже три роки поспіль у нас була субвенція на інклюзивну освіту в школах, але ж ми так само маємо допомогти створювати відповідне освітнє середовище для діток в інших ланках освіти. І от ця субвенція на дошкільну освіту – вона становила на цей рік 37,2 млн грн.»

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Інклюзивна освіта – це система освітніх послуг, що забезпечує реалізацію права на освіту осіб з особливими освітніми потребами, а також їх соціалізацію та інтеграцію у суспільство.

У 2017 році в Україні було розпочато виділення коштів з державного бюджету на підтримку осіб з особливими освітніми потребами. Відповідно до Бюджетного кодексу України (стаття 103-3), кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами направляються на проведення (надання) психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових занять (послуг) для дітей в закладах дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти I-II рівнів акредитації державної та комунальної власності.

Запорізька область бере участь у впровадженні інклюзивної освіти. Відповідно до постанови КабМінУ від 27 лютого 2019 року №129 «Деякі питання використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2019 році» уряд дійсно виділив 37,2 млн. грн. для дошкільної освіти на всю Україну (мал.1). Із них для Запорізької області було виділено 2,4 млн. грн.

Мал. 1. Додаток 2 до постанови КабМінУ від 27 лютого 2019 року №129

 

Автор: Тихий Вир

//
Exit mobile version