//

Чи є доля правди у критиці Олегом Тягнибоком аграрних ініціатив команди президента Зеленського? – Без Брехні

Чи є доля правди у критиці Олегом Тягнибоком аграрних ініціатив команди президента Зеленського?

Під час бізнес-форуму в Туреччині 8 серпня 2019 року президент Володимир Зеленський наголосив, що найближчим часом влада планує скасувати мораторій на продаж сільськогосподарської землі та запустити ринок сільгоспземель в Україні. На думку гаранта, це дозволить покращити економіку держави, залучивши нові інвестиції.

На своїй сторінці  Fecebook лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок розкритикував плани глави держави Володимира Зеленського щодо зняття мораторію на продаж сільськогосподарської землі. І хоч політик висловив особисту думку, в основу месседжу закладено істинний смисл озвучених гарантом планів.

Тож, чи відповідає трактування Тягнебока виступу Зеленського в дійсності – перевіряли фахівці «БезБ».

ВЕРДИКТ: ПРАВДА (частково МАНІПЛЯЦІЯ)

ДОКАЗИ І АРГМЕНТИ:

Олег Тягнибок говорить про контроль іноземного бізнесу в Україні. Дійсно, є  ризики для контролю іноземними партнерами тієї чи іншої галузі через велику кількість інвесторів. Але держава має чимало запобіжників для подібних ситуацій – від Антимонопольного комітету до різного напрямку правоохоронних органів. В той же час, українська політика спрямована на залучення іноземних інвестицій, а отже бізнесу, в державу. Тлумачення цього про це можна знайти на порталі «Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова».

«Податкові пільги, якщо й повинні надаватися інвесторам, то виключно з перспектив інноваційного розвитку галузей. Також вони не повинні чинити негативний вплив на державний бюджет. Сьогодні ж Податковим та Митним кодексами України, а також окремими законами передбачена державна підтримка інвестиційних проектів через звільнення від сплати імпортного мита, звільнення та відстрочку ПДВ, а також надання інших податкових пільг» Центр Размкова.

Вище згадані преференції передбачені Закон України «Про інвестиційну діяльність», Закон України «Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріорітетних галузях економіки з мето створення нових робочих мість».

Фахівці «БезБ» вже перевіряли поширені міфи щодо продажу землі після виступу Зеленського на бізнес-формі. Окрім того, що зняття мораторію передбачає продаж землі сільськогосподарського призначення, а не «держави» (як заявив Олег Тягнибок) , у майбутньому землю можна повернути – і це надважливо. Щоправда, за окремих обставин – держава зможе повернути собі назад лишу ту с/г землю, що була до приватизації в її власності. Земля, що належала громадянам не може бути повернути державою. Хіба що через суд, якщо громадянин – колишній власник паю звернеться туди з позовною заявою.

 

Автор: Артем Листопад

//
Exit mobile version