//

Чи насправді тернополяни платять найменше в Україні за холодну воду? – Без Брехні

Чи насправді тернополяни платять найменше в Україні за холодну воду?

У прямому ефірі видання «20 хвилин» (на сторінці у Facebook) представники КП «Тернопільводоканалу» розповідали про подорожчання послуг із водопостачання та переконували, що збільшення тарифу суттєво не вдарить по гаманцях тернополян.

Наскільки точними та правдивими були дані, озвучені Русланом Бурмасем – начальником відділу розрахунків населення, перевіряли фактчекери.

ТЕЗА 1: (1:19) «Відбулося зростання тарифу до рівня 18 грн., 19 коп. Це приблизно 10,8% від того, що було попереднього разу».

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

У Тернополі з 1 червня тариф на централізоване водопостачання становить 8,004 гривень за метр кубічний та на централізоване водовідведення – 10,188 гривень. Разом це -18,192 гривень за кубометр.

Попередній тариф, який діяв до 1 червня – 16,30 гривень. Отже, вартість водопостачання зросла на 1,89 гривень за кубометр або на 11, 6%, а не 10,8%.

 

ТЕЗА 2: (6:10) «Насправді, в Тернополі завжди був рівень цін – один із найнижчих в Україні»

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Якщо говорити про тарифи на воду в сусідніх областях, то у Тернополі ціна – майже найвища. Про це свідчать дані на сайтах місцевих водоканалів. Більше з 1 червня платять лише жителі Рівного.

Табл. 1. Тарифи на холодну воду у сусідів і Тернополі

 

ТЕЗА 3: (10:03): «Це не є якесь таке критичне зростання і не є якась критична сума, непідйомна для споживачів. Якщо сім’я споживає приблизно 10 кубів води, то переплачувати за місяць вона буде в межах 20 грн.»

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Висловлюючи свою оцінку щодо того підйомна, чи не підйомна сума зростання для споживачів, працівник водоканалу вдається до маніпулювання. Адже кожна окрема родина використовує стільки води, скільки їй необхідно, тому говорити за усі домогосподарства не варто.

Потрібно врахувати і той факт, що раніше тариф на воду у Тернополі зростав у жовтні 2018 року на 17%, а у січні 2019 року – ще на 14%. Тобто за останні 9 місяців тариф зріс на понад 42%.

Окрім того, якщо враховувати дані Державної служби статистики, то оплата комунальних послуг займає 14,9% у структурі грошових витрат домогосподарств України, а отже і будь-яке зростання тарифів позначається на бюджеті окремої української родини.

 

Автор: Світлана Величко, Тернопільський Медіа Центр

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

//
Exit mobile version