//

Чи потрібна книгарням Львова, які продають книгу «Справа Василя Стуса» – юридична допомога | МАНІПУЛЯЦІЯ або, як Садовий встиг попіаритися на гострій темі – Без Брехні

Чи потрібна книгарням Львова, які продають книгу «Справа Василя Стуса» – юридична допомога | МАНІПУЛЯЦІЯ або, як Садовий встиг попіаритися на гострій темі

Минулого тижня, 19 жовтня, Дарницький районний суд Києва ухвалив рішення заборонити розповсюджувати книгу Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса. Міський голова Львова Андрій Садовий закликав книгарні не боятися і не вилучати твір з полиць, а у разі потреби надати їм юридичну допомогу. З одного боку, пан Садовий своєю пропозицією підтримує обурення української патріотичної спільноти безпрецедентним рішення суду на користь Медведчука. А з іншого – чи не є така пропозиція мера Львова прихованим піаром і маніпуляцією на тлі гострої теми.

«Щойно суд у Києві заборонив розповсюджувати книгу про справу Василя Стуса без дозволу Медведчука. Своїм рішенням суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність кума Путіна.

Сам факт наявності цієї справи, не кажучи вже про таке рішення, принижує честь і гідність цілої країни!

Звертаюсь до українців – зайдіть до книгарень і купіть цю книжку. Це найкращий спосіб продемонструвати своє ставлення до таких заборон.

Також звертаюсь до львівських книгарень – не бійтесь і не забирайте книжок з полиць. У випадку виникнення будь-яких питань до вас юридичний департамент Львівської міської ради допоможе із захистом», – написав на своїй сторінці у Фейсбуку Андрій Садовий.

19 жовтня справді суддя Дарницького районного суду Києва Людмила Комаревцева винесла рішення, у якому зокрема йдеться: «Заборонити Кіпіані Вахтангу Теймуразовичу, Товариству з обмеженою відповідальністю «Видавництво «Віват» розповсюджувати надрукований тираж книги «Справа Василя Стуса» та подальше його тиражування до усунення порушеного особистого немайнового права Медведчука Віктора Володимировича».

Якщо вдаватися до деталей судового рішення, то позовну скаргу Віктора Медведчука було задоволено частково. Йдеться про три висловлення у книжці, які суд визнав недостовірними, а ще у трьох заборонено згадувати Віктора Медведчука.

Згідно з рішенням суду, усі спірні фрази слід усунути, інакше буде заборонено розповсюджувати вже надрукований тираж.

Рішення судді Людмили Комаревцевої стало топ-новиною. Того ж дня мер Львова Андрій Садовий закликав купувати книжку, а книгарні не вилучати її з продажу. Також він пообіцяв у разі потреби юридичну допомогу. Але є один важливий нюанс – юридичних підстав для вилучення з продажу книги «Справа Василя Стуса» немає. Рішення Дарницького районного суду не набуло законної сили.

Так, відповідно до ст. 223 ЦПК України, рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Як зазначено у рішенні суду, «рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення».

Тобто голова Львова Андріяй Садовий фактично, вдався до відвертої маніпуляції для самопіару напередодні виборів, запропонувавши юридичну допомогу книгарням – для таких дій наразі немає жодних підстав, оскільки рішення Дарницького районного суду Києва не набрало законної сили. Тому книгарні можуть і надалі продавати книгу Кіпіані, не боячись жодних юридичних наслідків.

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту “”Придія фейкам і маніпуляціям під час місцевих виборів” факчекерами ресурсу Dyvys.info

//
Exit mobile version