//

Чи правда, що у реєстрі Мін’юсту досі існує реєстрація так званої «Слов’янської народної дружини», яка була створена сепаратистами ще у 2014 році? – Без Брехні

Чи правда, що у реєстрі Мін’юсту досі існує реєстрація так званої «Слов’янської народної дружини», яка була створена сепаратистами ще у 2014 році?

У центральних та місцевих ЗМІ з’явилася інформація про те, що у реєстру Мін’юсту до цього часу знаходиться так звана «Слов’янська народна дружина» (муніципальна міліція) територіальної громади міста Слов’янська, яку створили своїм рішенням депутати Слов’янської міської ради ще 28 квітня 2014 року, досі є в реєстрі Міністерства юстиції.

Інформацію про неї можна знайти через безкоштовний запит, якщо ввести ідентифікаційний код юридичної особи 39209690, повідомляють УНІАН  і «Славянские ведомости». Чи відповідає дійсності цей факт, розповсюджений ЗМІ – перевірили фактчекери.

 

СУТЬ ПИТАННЯ:

Нагадаємо, що так звана «Слов’янська народна дружина» є організацією бойовиків, які намагалися захопити владу в декількох містах регіону навесні 2014 року.

28 квітня 2014 року депутати Словʼянської міської ради провели позачергову сесію. На ній вони ухвалили рішення про призначення Вʼячеслава Пономарьова головою виконкому і про створення так званої «народної дружини», а також вирішили провести псевдореферендум «про незалежність ДНР» 11 травня 2014 року.

12 квітня 2014 року контроль над містом встановили російські загони вторгнення, до яких приєдналися бойовики самопроголошеної «ДНР». Отже, на час проведення сесії бойовики повністю контролювали місто.

30 квітня 2014 р. ще на одній сесії міської ради Слов’янська Гіркіну з Пономарьовим були передана  частина приміщень у будівлі міської ради. 22 серпня 2014 року обидва рішення сесій були відмінені, як незаконні.  

 

ВЕРДИКТ: ПРАВДА

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

Дійсно, на онлайн-сервісі реєстрі Мін’юсту  станом на 11.10.2019, присутня інформація щодо організації «Слов’янська народна дружина».

Адреса юридичного знаходження «дружини» сходиться з адресою Слов’янської міської ради. Це підтверджує той факт, що це саме та організація, яка була створена у квітні 2014 року і якій були виділені приміщення у будівлі ради міста.

Нагадаємо, що  питання відносно продовження реєстрації організації бойовиків у Мін’юсті, порушувалося ще у листопаді 2016 року. Але, як виявилося, жодних змін не відбулося. Тому можна говорити про те, що інформація, розповсюджена у місцевих медіа – відповідає дійсності.

 

Наталка Пишна, Технополіс, м.Краматорськ

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

Ще по темі:

//
Exit mobile version