//

Дніпровський телеканал маніпулює на тлі справи «Роттердам+» – Без Брехні

Дніпровський телеканал маніпулює на тлі справи «Роттердам+»

Нещодавно на дніпровському 34 каналі вийшов сюжет в якому були озвучені настпуні тези: «Готові відстоювати правду. Менеджер ДТЕК прибув за викликом НАБУ в так званій справі «Роттердам+». Адвокат підозрюваного заявила, її підзахисний прервав літню відпустку і повернувся до України, щоб цілковито сприяти слідству.

Менеджеру компанії вручили повідомлення про підозру. Захисниця впевнена, жодних протиправних дій співробітник ДТЕК не вчиняв і готовий співпрацювати зі слідству. І підкреслила, доводитиме його невинуватість.

«Орган досудового розслідування займається розслідуванням, як вони інкримінують, зловживання службовим становищем співробітниками НКРЕКП. Начебто, якимось чином, сприяли здійснювали якийсь вплив співробітники ДТЕК. Але, ми з цією версію не погоджуємося. Ми вважаємо, що у нас є всі законні підстави для того, щоб встановити об’єктивну істину і довести необґрунтованість повідомлення про підозру. І, взагалі, недоречність подальшого досудового розслідування», – сказали захисниця.

У компанії ДТЕК уже озвучили свою офіційну позицію щодо допитів співробітників.

«Відкритість і готовність до співпраці з НАБУ співробітників ДТЕК свідчить про законність їх дій і необґрунтованість звинувачень на їхню адресу. ДТЕК повністю виключає будь-які незаконні дії своїх співробітників, яким НАБУ оголосило про підозру. Компанія вживатиме всіх передбачених законом заходів для захисту честі та репутації своїх колег. Енергетична компанія ДТЕК веде бізнес виключно в правовому полі.

Ми готові всебічно сприяти встановленню істини, надати результати експертиз і висновків міжнародних аудиторських компаній. Ці документи доводять необґрунтованість висунутих проти наших співробітників звинувачень».

«Роттердам+» – ринкова формула, якою визначалася оптова ціна вугілля в Україні. Враховувала вартість палива на провідному європейському хабі Амстердам-Роттердам-Антверпен, його доставки до складів вітчизняних ТЕС. При цьому, застосовувалася лише для розрахунку цін на вугілля та електроенергію для промислових підприємств і не впливала на тарифи для населення України. Вони вже кілька років поспіль лишаються найнижчими в Європі. 

Формула діяла з 1 травня 2016 року. Скасована з 1 липня цього року. Після чого очільники НАБУ і САП заявили, що формула завдала збитків державі. Згідно з висновками НКРЕКП, розрахунок «Роттердам+» заощадив Україні близько 40 млрд гривень»…

В даному сюжеті телеканалу привертають увагу не стільки тлумачення формули «Роттердам+» – правомірність даної формули зараз з’ясовується у судах – а форма подачі аргументів. Її можна трактувати як маніпулятивну.

 

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМНТИ:

Сюжет має ознаки маніпуляції з огляду на те, що поданий однобоко – від представників зацікавленої сторони, тобто ДТЕК. В сюжеті мали б представити коментар речника Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) або розповісти більше деталей по справі з офіційного сайту НАБУ.

В сюжеті лунають меседжи, завдяки яким в телеглядачів може скластися думка, що співробітників ДТЕК дійсно підозрюють необґрунтовано. Наприклад, «готові відстоювати правду», «цілковито сприяти слідству», «у нас є всі законні підстави для того, щоб встановити об’єктивну істину і довести необґрунтованість повідомлення про підозру».

До того ж, лунають і особисті передчасні висновки компанії: «Відкритість і готовність до співпраці з НАБУ співробітників ДТЕК свідчить про законність їх дій і необґрунтованість звинувачень на їхню адресу. ДТЕК повністю виключає будь-які незаконні дії своїх співробітників, яким НАБУ оголосило про підозру».

Проте, чи винуваті співробітники ДТЕК може встановити тільки суд.

Слід зазначити і інший факт – 34 канал станом на 31.12.2018 року власником майже 68% ЧАО «ТСД» (34 канал), яким володіє Рінат Ахметов. Нагадаємо, що ДТЕК входить до фінансово-промислової групи «СКМ», акціонером якої є Рінат Ахметов.

 

Автор: Антон Філліпов, видання “Лица”, м.Дніпро

Матеріал підготовлено за підтримки Internews Ukraine в рамках проекту «Фактчек – інструмент контролю в регіонах України виборчої і післявиборчої риторики, подій, публікацій в ЗМІ»

//
Exit mobile version