//

Добудувати міст за три роки Дніпровського мікрорайону до Таврійського | МАНІПУЛЯТИВНА обіцянка кандидата в мери Херсону – Без Брехні

Добудувати міст за три роки Дніпровського мікрорайону до Таврійського | МАНІПУЛЯТИВНА обіцянка кандидата в мери Херсону

Вже почалась передвиборча гонитва на місцевих виборах 2020 року — і перші обіцянки так само почались. Одна з гучних — це обіцянка добудувати міст (мостоперехід, шляхопровід) з Дніпровського мікрорайону до Таврійського за три роки від Михайла Опанащенка. Перевіримо, чи реальна така обіцянка і чи це часом не фейк або маніпуляція.

ПЕРЕВІРКА

Отже, маємо джерело обіцянки — ось тут. Архівна копія статті — ось тут (на випадок, якщо видалять оригінал). Перевіряємо, наскільки реальна обіцянка.

Мостоперехід будують вже майже 10 років

Мостоперехід міх мікрорайонами ХБК і Таврійський — це жива і актуальна тема в Херсоні вже понад 30 років. Саме тоді, наприкінці 80-х розробили перший план будівництва мостопереходу — для розвантаження транспортного сполучення між вже збудованим районом ХБК і Таврійським, який щойно виник як мікрорайон. Сьогодні це один із найбільш щільно заселених районів міста, де проживає близько третини херсонців.

Щоправда, план наразі так і не втілили в життя: завадила криза 90-х років. Згадали про нього у 2012 році: виправили план, почали будівництво, закопали капсулу для наступних поколінь і… на цьому, власне, все завершилось.

Як поновили будівництво?

У 2017 році будівництво мосту поновили, закопавши іще одну капсулу для нащадків. Першу чергу мосту навіть планували відкрити у 2018 році, але не судилось: то не вистачало коштів, то виникали юридичні перепони. Детально про проєкт — за посиланням.

Тоді ж оголосили закупівлю та уклали угоду на 357 692 403,00 грн з Укратоменергобуд. Понад 200 млн грн з різних джерел вже витратили. Замовником виступає Управління капітального будівництва Херсонської обласної державної адміністрації. При цьому, фінансування здійснюється коштами як міста Херсона, так і обласного та державного бюджетів. Адже сума замовлення велика і повністю профінансувати місто чи область її не можуть. Для порівняння, бюджет Херсона у 2017 році — рік укладання угоди — не дотягував і до 2 млрд грн. Сьогодні це 3 млрд, а з пандемією коронавірусу планові надходження можуть бути меншими. Отже, витратити 10% бюджету на будівництво місто не в змозі.

На якому етапі будівництво зараз?

Будівництво мосту знову призупинили, хоча відкривали не менш помпезно. Наразі його обіцяють поновити — після візиту Президента Володимира Зеленського навіть гарантують зробити це в найкоротші терміни. Ось тут можна почитати більш детально.

Зеленський побував у Херсоні в п’яти місцях. Коротко про те, що він робив і казав у кожному з них.

Що не так із обіцянкою Михайла Опанащенка?

Михайло Опанащенко — один із імовірних кандидатів в мери Херсона, екс-нардеп, який зокрема голосував за «закони 16 січня» у 2014 році.

Михайло Опанащенко обіцяє добудувати мостоперехід за три роки. Він розбиває роботи на три етапи. Проаналізуємо кожен з цитатами з його обіцянки.

  1. «Первый — привести в порядок документацию. Необходимо детально проанализировать имеющиеся ошибки и изучить юридическую сторону. Там есть и судебные тяжбы, и уголовные дела. И юридическая схема, которая существует там сейчас, не рабочая. Сначала нужно все это исправить и привести в порядок. Для этого необходимо будет потратить примерно полгода».

Коментар. Тобто витратили вже половину суми — навіть трохи більше, але саме зараз необхідно привести до ладу чинну юридичну схему. Кандидат не уточнює, що саме — загальні слова.

  1. «Второй — проведение тендера и определение исполнителя работ».

Коментар. Справа в тому, що тендер (закупівлю) вже провели і виконавець робіт є. І роботи він виконує. Інша справа — проблеми з виконанням робіт, але як бути із тим, що договір вже укладений і виконується? Тобто вирішення проблеми має знаходитись в іншій площині. В наступній цитаті ймовірний кандидат у мери пояснює.

  1. «Я участвовал во многих тендерах и знаю, как правильно провести эту процедуру так, чтобы она работала. Чтобы в конкурсе захотели принять участие лучшие компании. Это также займет примерно полгода. Заказчиком должен выступить город, ведь это городская проблема. Уверен, можно будет привлечь и государственное финансирование».

Коментар. І знову ж таки, процедура вже проведена і роботи вже виконують. Фраза «чтобы в конкурсе захотели принять участие лучшие компании» також загальна: закупівля проводиться так, аби в ній брали участь компанії, що відповідають вимогам. Що означає, кращі чи не кращі, незрозуміло. Основних критеріїв перемоги в закупівлі дві: технічні вимоги і ціна.

Також «заказчиком должен выступать город» можна розцінити, як не зовсім коректний вислів: він був би актуальним, аби закупівля іще не відбулась. Але вона вже пройшла і виконується обласним департаментом.

«Уверен, можно будет привлечь и государственное финансирование»: його вже залучають.

«Вишенька на тортику»

Якщо подивитись уважно тендерну документацію та порівняти зі словами Михайла Опанащенка, то будівництво мостопереходу, в принципі, за умови гідного фінансування та відсутності перепон як раз приблизно за три роки і має завершитись. Доля міського фінансування у цьому проєкті також передбачена, але наразі в Херсонській міській раді повідомили, що з міського бюджету кошти на будівництво мостопереходу не виділяли ані у 2020 році, ані раніше — у 2018-му чи 2019-му.

ВИСНОВОК

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту “”Придія фейкам і маніпуляціям під час місцевих виборів” факчекерами ресурсу Kavun.city

 

//
Exit mobile version