//

“Донька народжувала у Донецьку (ред. – так звана ДНР) бо там безкоштовні послуги для породіль | МАНІПУЛЯЦІЯ від чиновника з Волині – Без Брехні

“Донька народжувала у Донецьку (ред. – так звана ДНР) бо там безкоштовні послуги для породіль | МАНІПУЛЯЦІЯ від чиновника з Волині

Донька чиновника Волинської ОДА Ігоря Свиридова, директора ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області», півроку тому їздила народжувати у тимчасово окупований Донецьк, бо там, начебто, безкоштовні пологи. Про це розповів сам Свиридов у сюжеті ТРК «Аверс».

Дарія Сухова, донька чиновника, виставляє у соцмережі фото з Києва, Ростова-на-Дону та окупованого Донецька. Але, за словами Ігоря Свиридова, вона проживає в Києві. 

 

ТЕЗА: Тож чиновник заявив: «У Києві народити – стоїть певних грошей. І в Луцьку це стоїть певних грошей. А в Донецьку це – безкоштовно. Моя дитина туди поїхала. Я не зміг їй допомогти в пологовому будинку. Вона поїхала туди, народила і повернулася назад до України». (на відео про цю ситуацію – з 8 хвилини).

ПЕРЕВІРКА

Цікаво, що Ігор Свиридов не вказує, у які пологові Луцька і Києва він звертався за наданням послуг  та який кошторис йому озвучували. І це вже вказує на  маніпуляцію.

Те, що в Україні платні пологи – не зовсім відповідає дійсності. З 1 квітня 2020 року за пологи платить Національна служба здоров’я України. Завдяки медичній реформі породілля має право отримати послуги в повному обсязі.

Пацієнтка може вільно обирати пологовий будинок незалежно від місця реєстрації і фактичного проживання. Лікарні та пологові будинки  мають договори з НСЗУ на надання послуги «Медична допомога при пологах» і отримують оплату за кожні пологи.

У межах програми медичних гарантій безкоштовними є:

Хоч пологи в Україні де-юре є безкоштовними, пацієнтка (за бажанням) може отримати покращений сервіс, як-от: палата підвищеного комфорту, покращене харчування, додаткові послуги тощо. Це все відносять до категорії платних послуг. Можливо, волинський чиновник не хотів доплачувати за особливі умови? Та про це він не повідомляє, як і інші деталі, що могли б поставити всі крапки і цій історії.

З собою породіллі не треба брати нічого, крім особистих речей і речей для дитини. Але в деяких пологових так було і до медичної реформи. Наприклад, у Київському міському пологовому будинку №3.

Які пологові будинки уклали договір з НСЗУ, можна подивитись ТУТ. Просто оберіть кнопку «Розділ 1», далі населений пункт і вид послуг, які хочете отримати. Наприклад, Луцький пологовий будинок такий договір має:

Що стосується інформації про коштовні чи безкоштовні послуги у пологових будинках так званої ДНР, то у повному обсязі ця інформація відсутня. Крім того, Свиридов не вказує саме в якому з закладів народжувала його донька.

Слід зауважити, що сам Свиридов – родом з Донеччини. А його донька, як вказано в телесюжеті за фото в соцмережах у 2015-2017 роках часто перебувала то в Ростові, то в Донецьку.

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту “Придія фейкам і маніпуляціям під час місцевих виборів” факчекерами ресур rayon.in.ua

 

//
Exit mobile version