//

Другий тур місцевих виборів у Краматорську | Як псевдосоціологи МАНІПУЛЮЮТЬ рейтингами – Без Брехні

Другий тур місцевих виборів у Краматорську | Як псевдосоціологи МАНІПУЛЮЮТЬ рейтингами

Під час передвиборчих кампаній активно з’являються дослідження про електоральні настрої, рейтинги кандидатів й інші теми, пов’язані з виборами, що можуть вплинути на рішення людини, за якого кандидата віддати свій голос. Наприклад, в Краматорську (Донецька обл.) напередодні першого туру місцевих виборів, містянам активно роздавали газету «Наш край», де серед агітаційних матеріалів містилися дані «чергового дослідження», яке мало всі ознаки маніпулювання.

ПЕРЕВІРКА

Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року набрав чинності новийВиборчий кодекс України, згідно з пунктом 1 статті 50 якого в опитуваннях громадської думки з виборчих питань обов’язково необхідно вказувати замовника цього опитування. Крім того, відповідно до закону результати виборчих опитувань, у випадку їх публікації, обов’язково повинні містити дані про: час його проведення, територію охоплення, розмір та спосіб формування вибірки, метод, точне формулювання питання та статистичну похибку. Якщо про результати дослідження ви дізнаєтеся з медіа, то обов’язково звертайте увагу на те, чи вказують/озвучують ці дані в ЗМІ.

Вказану в газеті «Наш край» так звану громадську організацію «Досвід» зовсім нелегко знайти. У неї є сторінка у ФБ з 214 підписниками. Остання публікація на сторінці датована 10 липня 2019 року.

За даними  сайту Opendatabot директором ГО «Виборча платформа «Досвід» є Антоніна Шумакова.

Одночасно Антоніна Шумакова виступала у якості представника Донецької обласної організаціїї політичної партії «Наш край» в Слов’янскій міській територіальній виборчій комісії.

До речі, вказаний в газеті рейтинг значно різниться від результатів першого туру місцевих виборів в Краматорську.

За результатами першого туру Олександр Гончаренко отримав 48,61% (19 390 голосів).  За кандидатуру чинного міського голови Краматорська Андрія Панкова проголосувало 37,75% виборців (15 056 осіб).

ВИСНОВКИ

Матеріал підготовлено в рамках проекту “Протидія фейкам і маніпуляціям під час місцевих виборів” фактчекерами Донецької області

//
Exit mobile version